Расте број риба отровница у Јадрану, штетне за екосистем, опасне за људе

Танјуг
Foto: Агенције

ПОДГОРИЦА- У црногорском дијелу Јадрана све више је инвазивних врста које штете екосистему, али су и опасност за људе, рибаре или купаче, ниједна не напада човјека, међутим неке имају у својим бодљама токсине и у сусрету са њима треба бити опрезан.

Др Илија Ћетковић, сарадник у истраживању у Лабораторији за ихтиологију и морско рибарство Института за биологију мора из Котора каже да је посљедњих неколико година примјећен велики број инвазивних врста риба и ракова, који мењају слику подводног свијета, те да су све те врсте забиљежене и у водама других јадранских земаља.

Он истиче да највећи број инвазивних врста улази у Медитеран, па затим и у Јадранско море, кроз Суецки канал.

"Ове врсте воде порекло из Индијског океана и Црвеног мора, а овај феномен се назива Лесепсијска миграција и добио је име по француском дипломати који је учествовао у изградњи овог канала. Неке врсте доспију у Јадран и путем других извора, какве су рецимо баластне воде бродова, које бивају просуте у Јадран, а потичу из неког другог региона свијета", објашњава Ћетковић, пренсои РТЦГ.

Ћетковић наводи да је од релативно скоро примјећена риба лав, која има отровне бодље којима се брани од предатора.

 "И сама је предаторска врста и представља опасност за велики број природних становника Јадрана. У случају улова, приликом руковања овом врстом, треба предузети мјере како не би дошло до убода", каже Ћетковић.

Додаје да су ту и врсте из породице напухача чији органи посједују отров тетродотоксин, неуротоксин опасан по човека. Ове рибе се не смију користити у исхрани људи, а треба избећи и било какав додир или обраду рибе, јер се тако може потенцијално доћи у контакт са отровом.

Ако се дође у контакт са рибом лав, онда мјесто убода треба брзо истиснути колико се може и никако не стављати лед, него нешто врело, уронити место убода у врелу воду, јер је њен отров термолабилан, што значи да се на око 70 степени деградира и тако се смањује његово дејство, истичу стручњаци.

Ћетковић наглашава да већина тих врста се још увијек среће релативно ријетко у овом подручју, налази се спорадично и нема правила, гдје се и када могу срести.

Један од упечатљивих инвазивних организама у Јадрану је и плави рак (Цаллинецтес сапидус) који наноси велике штете рибарима уништавајући им улове и риболовне алате. Поред ракова и риба у Јадран је доспјело и мноштво других организама, а значајније су зелене алге из рода Цаулерпа, тзв. тумор Медитерана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана