Раскошни костими направљени од отпада

Борис Ђурић
Раскошни костими направљени од отпада

Ванземаљске тоукан птице, зелени свемирци који машу бразилским заставама и други раскошни костими које су носили учесници карневала у Рио де Жанеиру израдили су најсиромашнији становници престонице самбе и то од отпада скупљеног на улици.

Годишњи спектакл, који је завршен ове седмице, окупио је 12 најбољих школа самбе које су се међусобно бориле током раскошне параде. У паради је учествовало око 2.500 људи и било је потребно око три милиона долара за сваку школу да би наступила током карневала. Школе се оцјењују у десет категорија и побједник се објављује тек на крају карневала, мада им побједа не доноси ништа осим прилике да се годину хвале како су побиједили.

Огроман дио напора за извођење лежи на леђима најсиромашнијих становника Рија. Школе самбе су углавном лоциране у сиромашним насељима и читаве армије волонтера из оближњих сиротињских квартова проводе и више од девет мјесеци шијући, знојећи се, вјежбајући покрете самбе и све то да би представили своје умијеће током сат и по спектакла на својеврсном подијуму Самбадрому.

На Самбадрому људи обучени у прекрасне костиме парадирају читаву ноћ, али њихове креације често имају кратак вијек трајања. Од неколико хиљада учесника изненађујући број њих одмах по завршетку карневала баца своје костиме који завршавају међу "морем" бачених конзерви пива, спљоштених боца за воду и другог смећа.

За Ентер Мораеш, скупљача смећа, као и стотине других као што је она карневал представља прави богати рудник. Обучена у хаљину састављену од одбачених дијелова костима, Мораешова је напунила пластичне врећице својим благом - перима, костимима, шеширима и скупоцјеном тканином које рециклира и продаје или их претвара у нове костиме и одјећу.

Скупљачи познати као катадорес, међу којима има и дјеце, брзо раде да би покупили што више вриједних ствари прије него што их покупе смећари.

- Мислим да су они луди. Они буквално бацају новац. Мени не би ни пало на памет да бацам новац на тај начин - објашњава Мораешова мислећи на учеснике на Самбадрому док узима одбачени пластични мач.

Током фестивала Мораешова и њено четворо дјеце спавају у близини Самбадрома скупљајући вриједне одбачене ствари за које плаћа једном камионџији 50 долара да их превезе до њене куће у предграђе Дуке де Касијас. Већи дио године проводи продајући те ствари мањим школама самбе из читавог Бразила. Такође, прерађује кабасте карневалске костиме, који понекад изгледају надреално, у уобичајене костиме за мале журке и остале бразилске празнике.

Хозе Луис де Хесус такође тражи драгоцјености међу карневалским моделима и костимима. Овај умјетник на трапезу, који иначе наступа на улицама Салвадора, у посљедњих пет година долази на карневал да пронађе екстравагантне костиме за своје наступе.

- Имам ормар пун невјероватних костима које сам нашао овдје. Толико их имам да моја гардероба сада личи на гардеробу неке филмске звијезде - објашњава Хесус, додајући да су га костими учинили својеврсном атракцијом у његовом родном граду.

Еколошки напори катадореса привукли су пажњу и самих школа самбе. Тако су представници Унидос да Тихука, школе која се ове године представила темом ауто-трка, рекли да ће рециклирати 25 одсто материјала утрошеног за њихово представљање. Пластичне флаше и празне конзерве пива биће уграђене у њихову наредну самба платформу.

Повремено погледавајући на обезбјеђење и полицију, Ефигенија Бета Сила скинула је маказе са ланчића који јој је висио о врату и почела да реже пера са макете велике главе.

- Не дозвољавају нам да користимо маказе јер се могу употријебити као оружје, али ми чинимо праву услугу свијету што долазимо овдје и спасавамо ове дивне ствари из смећа. Срце ми се пара када видим колико је љубави и рада утрошено на костиме и моделе да би на крају отишли директно на отпад - каже пензионисана социјална радница док враћа маказе и ставља пера у прилично велику пластичну кесу.

Свака од 12 најбољих школа самбе годишње потроши три милиона долара на моделе и костиме. Оне добијају новац од државе и локалних влада, од телевизијских права и продаје карата као и од приватних спонзора. Бразилске новине "О Дија" недавно су објавиле процјену да су школе укупно потрошиле око 42 милиона долара на овогодишњу параду.

Туристи

Школе често дају бесплатне костиме члановима који долазе из сиротињских квартова, а туристи имају право да учествују у паради уколико купе костиме, чија се цијена креће од неколико стотина долара па навише. Већина их због тога и долази у Рио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана