Раскошна палата кров над главом за 50 бескућника

Agencije
Раскошна палата кров над главом за 50 бескућника

ВАТИКАН - Палата Миљиори, величанствено здање из 19. вијека које се налази близу Трга светог Петра у Ватикану, постала је дом за педесетак бескућника.

Ову раскошну палату прије годину дана напустиле су часне сестре које су ту боравиле 70 година, а након реновирања многи су постављали питање шта ће Римокатоличка црква учинити са том популарном туристичком атракцијом.

Иако је било приједлога да због своје близине кључним тачкама у Ватикану палата буде претворена у хотел, који би без сумње добро зарађивао јер је огромном броју свакодневних посјетилаца Рима и Ватикана увијек потребан квалитетан смјештај, папа Фрањо је у новембру 2019. одлучио да ће то здање бити дом за оне који немају кров над главом.

Прије неколико дана он је благословио отварање реновиране палате и званично је предао на коришћење онима којима је то потребно.

Здање, које носи неслужбени назив Палата сиромаха, сада је дом за око 50 бескућника који настањују 16 спаваћих соба, док им топле оброке припремају волонтери.

- Ово мјесто је за мене дом. Имам свој кревет, своју собу и купатило. У потпуности се разликује од спаваоница које сам до сада посјећивао. Та мјеста су личила на стају пуну стоке - каже 53-годишњи Марио Бреза, нови станар папиног склоништа.

Осим што је живио на улици, ампутирана му је нога због озбиљне болести, а живи од државне инвалиднине у износу од 270 евра мјесечно.

Карло Санторо, припадник католичког добротворног удружења Заједнице св. Егидија, која је била укључена у овај пројект, сматра да је палата Миљиори прави спој крајности.

- Ријеч је о раскошном здању, тик поред Трга и базилике Светог Петра, које настањују они који донедавно нису ни имали кров над главом - рекао је Санторо.

Овакво занимање папе Фрање за материјално угрожене није новост. Он је 2016. позвао све људе који немају дом да присуствују служењу мисе у Ватикану, која је била посвећена искључиво њима, а током тог догађаја је оштро осудио начин на који се читав свијет опходи према најсиромашнијим припадницима друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана