Рангирали земље по интелигенцији: Јапан први, БиХ на 66. мјесту

GS
Foto: Ilustracija

Независна организација World population review, са сједиштем у Сједињеним Америчким Државама, рангирала је земље према тестирању интелигенције, уједно објавивши статистику просјечног IQ-а у свакој од земаља свијета.

WPR прати демографске податке путем АПИ система с циљем представљања статистичких показатеља о броју становника, степену образовања, стопи запослености/незапослености, коефицијенту интелигенције итд.

На основу података које је WPR прикупио за 2022. годину о коефицијенту интелигенције, највећи просјечни IQ резултати на свијету припадају Јапанцима (106,49), а иза њих су грађани Тајвана (106,47) и Сингапура (105,89).

У топ десет земаља са највишим просјечним IQ-ом, након Јапана, Тајвана и Сингапура, убрајају се Кина, Јужна Кореја, Бјелорусија, Финска, Лихтенштајн, Холандија и Њемачка.

Што се тиче земаља у нашем региону, најбоље је рангирана Хрватска којој је припало 37 мјесто и просјечни IQ од 95. Слиједи Србија на 59. мјесту са IQ-ом 89.

Босна и Херцеговина је на 66 позицији, а у нашој земљи је просјечни IQ, према статистичком приказу WPR-а, 88. Иза нас су Црна Гора (ИQ 86) и Сјеверна Македонија са просјечним IQ -ом 81.

У свом извјештају, из WRP-а су нагласили да метода којом они долазе до података о коефицијенту интелигенције није једина. Заправо, постоји много различитих начина за “трагањем најпаметнијих земаља на свијету”, а многи од њих се уопште не вежу са тестирањем IQа.

На примјер, могу се упоредити резултати академских тестова сваке земље, њену вјероватноћу да “прошири границу знања” и уведе нове технологије података (индекс интелигенцијског капитала), или чак број Нобелових награда које је свака земља освојила.

Такође, могу се комбиновати и сви поменути начини, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана