Путовање у историју превара и обрачуна

Глас Америке
Путовање у историју превара и обрачуна

У Лас Вегасу је недавно, на 83. годишњицу догађаја познатог под именом "Масакр" на Валентиново поново отворен Музеј мафије.

Национални музеј организованог криминала, познатији под краћим именом Mob Museum, опет је отворен за јавност послије пет година реновирања и 42 милиона уложених долара, из јавних фондова. Такође, и великодушних приватних донација у музејским експонатима - неке су поклонили они који, разумљиво, и даље више воле статус анонимних донатора.

На изложбеном простору величине 1.500 квадратних метара, који укључује зид од цигле који је примио метке испаљене на седморицу гангстера у масакру у Чикагу на Валентиново 1929. године, музеј настоји да изнесе обје стране приче о организованом криминалу у Америци и како је он утицао на стварање Лас Вегаса.

Импозантна зграда у средишту Лас Вегаса, у којој је музеј смјештен, дио је те приче. У њој је некад био савезни суд, који је, од 1950. до 1951. године, био једна од 14 локација на којима је Кефаувер одбор спроводио саслушања у оквиру сенатске истраге о гангстерским активностима и утицају мафије на економски, политички и културни живот Сједињених Држава.

Посјетиоца музеја на улазу дочекује огромна црно-бијела фотографија ножног прста с којег виси бијела цедуља. На њој пише: "Убиство. Бенџамин Сигел. 810 Линден. Беверли Хилс."

Наравно, ради се у Багзију Сигелу, гангстеру која су многи упознали захваљујући Ворену Битију, који га је 1991. играо у филму "Багзи". Ријеч је о филму о улози мафије у стварању Лас Вегас Стрипа, најславније улице у том граду.

Посјета Музеју мафије је путовање у прошлост, између тридесетих и осамдесетих година прошлог вијека, када је организовани криминал био обиљежен породичним и етничким везама и када су се полиција и правосудни систем развијали као институције фокусиране на сузбијање њихових утицаја.

Нижу се експонати из периода прохибиције и из времена Кенедијеве администрације - боце вискија и снимци FBI. И страница из салда-конта Мејера Ланскија и одијело ТВ-гангстера Тонџја Сопрана.

Један дио музеја посвећен је "Мрежи превара" које је мафија прела за вријеме својих најславнијих дана и тако утицала на националне изборе у Америци и на Фидела Кастра, на Куби. Судница у којој су се одржавала Кефаувер саслушања у потпуности је рестаурирана, а посјетиоце у педесете године враћа и посебан филм.

Музејска постава дјело је кустоса Дениса Берија и његове супруге Кетлин. Обоје имају за собом дугу каријеру која укључује и рад на организовању Међународног шпијунског музеја, у Вашингтону.

Прикупљање музејског материјала није уопште било једноставно, каже Бери:

- Прикупљање предмета из историје организованог криминала било је тешко, јер организовани криминал не води баш уредну евиденцију о својим активностима. Не записују сваки детаљ, а кад некога убију, револвер бацају у ријеку или у Медоулендс, у Њу Џерсију. Зато је проналажење предмета било тешко и тек посљедњих пет-шест година почели су да излазе на површину.

Годишњица масакра

Поновно отварање музеја поклопило се са 83. годишњицом масакра у Чикагу, 14. фебруара. Један је то од најзначајнијих датума у историји мафије: Ал Капоне и његови људи убили су седморицу из противничке гангстерске организације, ирске мафије под водством Багса Морана.

приредио: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана