Путин уводи ред у руској елити

Тања Милаковић
Путин уводи ред у руској елити

Руководилац Центра политичке коњунктуре Алексеј Чеснаков сматра да не треба мјерити резултате борбе с корупцијом само у конкретним бројкама државних службеника који су добили отказ.

- Немогуће је рећи да је та бројка од 300 отпуштених државних службеника мала или велика. Корупција је, без сумње, јако опасна, али држава не смије бити опчињена корупцијом, борба против корупције не смије бити једини смисао њене дјелатности - сматра Чеснаков.

Руски високи званичници тренутно полажу рачуне о приходима и расходима у прошлој години, а они који држе своје новце на страним рачунима ускоро би могли нестати из парламента, јер су Кремљ и предсједник Владимир Путин објавили рат корумпираним званичницима.

Званичници су први пут морали објавити своје приходе још 2008. године, а 2011. године њима се придружила управа Централне банке, пензионог фонда, а такође и менаџмент државних корпорација и компанија. 

Од почетка ове године сви државни званичници не морају само службено објавити своје приходе, него и веће трошкове чланова своје породице, који морају одговарати приходима.

Почетком априла Путин је прихватио нацрт посебне потврде коју ће чиновници морају предочити у случају ако су стекли имовину, превозно средство, земљишну парцелу или вриједносне папире који вриједе више од свеукупне породичне зараде у протекле три године.

Већински дио руског министарства и ресора, а такође и државне власти, већ је положио рачуне за 2012. годину.

Премијер Дмитриј Медведев зарадио је 5,8 милиона рубаља (око 290.000 марака), а предсједник Владимир Путин 5,7 милиона рубаља (око 285.000 марака).

При томе и код премијера и предсједника нису само скромни приходи него и имовина. Путин има стан величине 77 квадратна метра и земљиште величине 1.500 квадратних метара. У његовој гаражи стоји руски теренац "нива" и двије врло ријетке "волге", совјетске лимузине из педесетих година.

Медведев такође дијели страст према старим аутомобила: има два аутомобила ГАЗ-20 и ГАЗ-21. Његова супруга вози "Фолксвагенов" "голф". Премијерова породица има стан од 370 квадратних метара.

Имовина и приходи предсједника и премијера су мањи него што је то случај код неких њихових службеника.

Помоћник предсједника, бивши министар природних ресурса Јуриј Трутнев током 2012. године зарадио је више од 210 милиона рубаља (10,5 милиона марака). То је највећи забиљежени приход међу функционерима предсједникове администрације. Најбогатији члан владе је први вицепремијер Игор Шувалов с годишњим приходом од 226 милиона рубаља (11,3 милиона марака).

Приходи чланова Горњег дома Државне Думе су већи. Три најимућнија члана Вијећа Федерације су Дмитриј Анањев, Виктор Пичугов и Валериј Пономарев. Међутим, све чиновнике и колеге из парламента "престигао" је заступник Думе Григориј Аникејев - његов годишњи приход износ 1,1 милијарду рубаља.

Николај Ковалев, предсједник Комисије за контролу поузданости информација о приходима заступника, изјавио је да су неки представници народа добровољно давали информацију о својим трошковима.

Још један корак у борби с корупцијом могао би бити закон, који тражи од руских државних службеника да "врате новац у државу". Према законском нацрту који тренутно разматрају у Државној Думи, руски чиновници не смију чувати средства на страним рачунима или имати вриједносне папире.

Погледати кроз прсте може се једино онима који имају некретнине изван Русије, али и у том случају треба предочити пуни извјештај, који осигурава да се до ње дошло на законит начин. 

И иако се закон тек припрема у парламенту, руска власт је већ послала одговарајући сигнал: од високих званичника се очекује да направе трансакцију свог новца на руске рачуне до 1.  јуна, пренијели су портали.

Осим тога, Владимир Плигин, предсједник комитета Државне Думе за конституцијско законодавство, изјавио је да законодавци желе до парламентарних избора 2016. године обавезати кандидате на заступничка мјеста да предоче информацију о непосједовању страних рачуна или актива. 

Предузете мјере и провјере доносе резултате. Антикорупцијска кампања присилила је неке од парламентараца да напусте просторије Федералне скупштине.

Неколико је заступника и чланова скупштине, који су осумњичени за утају имовине изван државе и незаконито вођење бизниса, добровољно напустило парламент, док су 332 државна службеника изгубила своја заступничка мјеста и на тај начин скупо платили прекршаје који су откривени у 2011. години.

Главни резултат антикорупцијске кампање је, према мишљењу политолога, сигнал више државне власти, укључујући и предсједника Путина, који је показао да неће бити никаквог попуштања, она ће се с корупцијом борити систематично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана