Пушење у колима? Казна 3.000 евра

b92
Foto: ilustracija

Нема сумње да је пушење нездрава навика. Пасивно пушење је још штетније по ваше здравље, јер нефилтрирани дуван улази у ваша плућа. Пушење је генерално забрањено у затвореном простору, али у приватном возилу можете слободно да радите шта желите.

Њемачка покрајина се нада да ће ускоро променити ова правила, како би заштитио путнике од нежељених здравствених ризика од пушења. Како преносе њемачки медији, вијеће Сјеверне Рајне-Вестфалије у Бремену, Хамбург, покренуло је амандман на ставове 1, 2 и 5 Савезног закона о заштити од непушача, који би спријечио возаче да пуше у својим возилима у присуство трудница или малолетника.

Забрана се не односи на људе који возе сами.  Оправдање Савјета за забрану је да путници не могу добровољно да побјегну од дима. Отварање прозора или кровног отвора такође није довољно; једини начин да се извучете је да имате потпуно отворено возило. Ако вас ухвате, казне ће се кретати од 500 евра па све до 3.000 евра.

Пасивно пушење убија 166.000 деце годишње широм свијета, а према подацима Њемачког центра за истраживање рака (дкфз), концентрација дима у возилу је и до пет пута вец́а него у просјечном задимљеном бару. Дкфз такође каже да је милион малолетника у Њемачкој тренутно изложено дуванском диму у аутомобилима.

Нацрт закона ће бити прослијеђен њемачком савезном парламенту, који ће одлучити да ли ће прихватити приједлог или не.

Њемачка је већ покушала да забрани пушење у возилима 2019. године, али није успјела. У случају успјеха овога пута, Њемачка би се придружила земљама попут Велике Британије, која је забранила пушење у возилима под сличним околностима 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана