Пуцњаве, крађе, пијанства и топлеси

Тања Милаковић
Пуцњаве, крађе, пијанства и топлеси

Један од најпрестижнијих филмских фестивала на свијету, онај у Кану, увијек биљежи своје скандале који, иако се готово увијек сведу на груди, гаћице и пијанства, из године у годину нису ништа мање забавни.

Изузетак није ни овогодишњи фестивал, који је већ на самом почетку обиљежен, као никад до сада - пуцњавом и крађом.

Наиме, непознати мушкарац упао је у студио француске телевизије Канал Плус и усред емитовања живе емисије отворио ватру, али на срећу, радило се о ћорцима. У тренутку када су се зачули хици водитељ је разговарао са глумцима и члановима жирија фестивала Кристофом Волцом и Данијелом Отејем које су тјелохранитељи одмах извели из студија. На снимку се види и публика која бјежи у паници.

- Мушкарац је повикао да има и гранату, али срећом није је имао. Полиција га је ухватила, оборила на земљу. Не знам ко је ни зашто је дошао ни који је проблем имао - испричао је Волц.

Полиција је ухапсила мушкарца, а накнадно су открили како су код њега, уз стартни пиштољ, пронашли и лажну бомбу и нож.

Само дан раније из хотелске собе у Кану украден је накит вриједан више од милион долара. Накит је требало да носе познате личности које долазе на француску ривијеру поводом фестивала, а крађа се догодила у соби у којој је одсјео службеник ексклузивне швајцарске златаре "Шопар".

Овогодишње филмове је на тренутак у сјену бацила и звијезда "Очајних домаћица" Ева Лонгорија, која је је на самом доласку на премијеру филма "Jimmy P: Psychotherapy of a Plains Indian" прије неколико дана доживјела велику непријатност. Ева је због кише подигла хаљину, да је не покваси, па је на тренутак свима показала да не носи гаћице. Глумицу та неугодност није збунила, него се, чини се, добро проводила на премијери филмског и то у друштву пјевачице Шерил Кол.

Шетња црвеним тепихом понекад да буде непријатно искуство за звијезде седме умјетности,  а у 66 година постојања Кански фестивал је забиљежио неколико нелагодних ситуација.

Пол Њумен, позван на фестивал 1975. године, по доласку у Кан одбио је да позира фотографима, који су га исте вечери казнили тако што су га приликом представљања на црвеном тепиху потпуно игнорисали. Неколико година касније Њумен је признао да је то била једна од највећих лекција коју је добио.

Слично се догодило 1983. године глумици Изабел Ађани, која је својим непрестаним бјежањем од објектива наљутила фотографе. Када се  појавила на црвеном тепиху, глумица је наишла на гомилу фотоапарата поређаних по поду. Док се пењала степеницама, ниједан фотограф је није фотографисао.

Један од незаборавних гафова догодио се 2005. године француској глумици Софи Марсо, којој је у једном тренутку склизнула бретела хаљине, а једна дојка "испала" из хаљине. Фотографија са незгодом глумице убрзо је  обишла свијет.

Својим филмом "Мржња", за који је 1995. добио "Златну палму" за најбољу режију, Матје Касовиц је изазвао бурне полемике због начина на који је описао снаге реда. А, када је филмска екипа закорачила црвеним тепихом, полицајци задужени за безбједност на фестивалу, окренули су глумцима и редитељу леђа у знак протеста.

Велики скандал  избио је и прије двије године када се дански режисер Ларс вон Трир нашалио да саосјећа са Хитлером.

Вон Трир је на конференцији за новинаре уочи премијере свог филма "Меланхолија" изјавио да "разумије Хитлера".

- Разумијем човјека. Он није добар момак. Мало саосјећам са њим - рекао је Вон Трир за Хитлера и нагласио да нема никаквих проблема са Јеврејима, али да му се не допада Израел. Он је за јеврејску државу рекао да понекад може да буде "давеж". Дански режисер је потом наставио да шокира окупљене изјавом да му се допада главни архитекта Трећег рајха Алберт Шпер.

- Допада ми се. Имао је талента. Ок, ја сам нациста! - рекао је Вон Трир праћен забезекнутим погледима глумица Кирстен Данст и Шарлоте Гензбур. Организатори канског фестивала су га прогласили "персоном нон грата" на тој манифестацији и славни режисер од тада се није појављивао у Кану.

Први скандал

Све је почело од британске глумице Симоне Силва која је 1954. године на Филмском фестивалу у Кану, током позирања на црвеном тепиху, видно пијана, скинула топ и у топлесу позирала окупљеним фотографима, рукама придржавајући груди.

То је видио Роберт Мичам, који је покушао да сакрије груди своје колегинице, али се прича из Кана толико брзо проширила свијетом и постала први скандал који се догодио на црвеном тепиху овог фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана