Пуцњава, Тексас и насиље: Зашто Американци толико воле оружје?

ББЦ на српском
Foto: Илустрација

Пуцњава у школи у Јувалдеу, у савезној држави Тексас, у којој су страдала дјеца поново је покренула националну расправу о приступу ватреном оружју.

Шта нам говоре подаци о култури оружја у САД и њеном утицају?

Пуцњава у школи у Увалдеу, у савезној држави Тексас, у којој су страдала дјеца поново је покренула националну расправу о приступу ватреном оружју.

Шта нам говоре подаци о култури оружја у САД и њеном утицају?
Прије више од 50 година администрација предсједника Линдона Џонсона саопштила је да је "ватрено оружје примарни инструмент усмрћивања у америчком криминалу" и да је "превасходно резултат необавезног приступа наше културе према ватреном оружју и његовом наслијеђу наоружаног, самодовољног грађанина".


У то вријеме, у земљи је у оптицају било 90 милиона примјерака оружја.
Данас има много више оружја и много више смрти.Смрт од ватреног оружја постала је свакодневни дио америчког начина живота, са већим бројем смрти него страдалих војника у сваком америчком сукобу од Америчког рата за независност 1775.

Само 2020, страдало је више од 45.000 Американаца на другом крају пушчане цијеви, било од убиства или самоубиства, више него било које друге забиљежене године.
Та цифра представља повећање од 25 одсто у односу на стање од пет година раније и повећање од 43 одсто у односу на 2010.Али ово је и изузетно политичко питање, у ком се заговарачи контроле оружја жестоко сукобљавају са секторима становништва који жестоко бране уставом загарантовано право да носе оружје.

Ево шта знамо о америчкој култури оружја и утицају који она има.

Колико има ватреног оружја у САД?

Иако је тешко израчунати број оружја у приватном власништву широм свијета, на основу цифара које потичу од Пописа малих оружја - швајцарског водећег истраживачког пројекта - процјењује се да је 2018. у оптицају било 390 милиона примјерака ватреног оружја.
Амерички однос од 120,5 ватрених оружја на 100 становника, који је порастао са 88 на 100 2011. године, далеко надмашује све друге земље широм свијета.
Скорији подаци указују и да се власништво над оружјем значајно проширило посљедњих неколико година.
Једна студија, коју су објавили Анали интерне медицине у фебруару, показали су да су 7,5 милиона одраслих Американаца - нешто мање од три одсто укупног становништва - постали нови власници оружја између јануара 2019. и априла 2021.
То је, заузврат, показало да у њиховим домовима постоји 11 милиона примјерака ватреног оружја, укључујући и пет милиона дјеце.
Око половина нових власника оружа у том временском периоду биле су жене, док су 40 одсто били или црнци или Хиспаноамериканци.
Једна друга студија, коју је објавила Америчка академија педијатрије 2021, повезала је повећање броја власника ватреног оружја током пандемије са високом стопом повреда од ватреног оружја међу дјецом или које су нанијела дјеца.

Како се дијеле смрти од ватреног оружја у САД?

Према америчком Центру за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), од повреда узрокованих оружјем умрло је укупно 45.222 људи од свих узрока смрти током 2020, посљедње године за коју су доступни комплетни подаци.
И иако масовна убиства ватреним оружјем и убиства ватреним оружјем привуку више медијске пажње, од укупног броја смрти, 54 одсто - око 24.300 смрти - била су самоубиства.

Студија из 2016. објављена у Америчком часпоису за јавно здрављe показала је да постоји чврста веза између већег процента власништва над оружјем у некој савезној држави и више стопа самоубистава од ватреног оружја у њој, и међу мушкарцима и међу женама.
Заговарачи строжих закона о оружју у Сједињеним Америчким Државама често наводе ову статистику кад врше притисак на посланике да одреде више ресурса за заштиту менталног здравља, а мање за попуштање ограничења у вези са оружјем.

Како изгледа број убистава од ватреног оружја у САД у поређењу са другим земљама?

Током 2020, 43 одсто смрти - што износи 19.384 људи - била су убиства.
Ова цифра представља пораст од 34 одсто у односу на 2019, и пораст од 75 одсто у читавој претходној деценији.
Према овим подацима, у САД свакога дана од ватреног оружја страда 53 људи.
Ови подаци указују и на то да је огромна већина убистава, 79 одсто, почињена ватреним оружјем.
То је значајно већи проценат убистава него што је случај у Канади, Аустралији, Енглеској и Велсу, као и многим другим земљама.

Да ли масовна убиства постају смртоноснија?

Смрти у "масовним убиствима ватреним оружјем" која привлаче међународну пажњу, много је, међутим, теже пратити.
Иако земља не посједује једну универзалну дефиницију "масовног убиства ватреним оружјем", ФБИ више од деценије прати "инциденте са активним стријелцима" у којима је "појединац активно учествовао у убиствима или покушају убијања људи у насељеној области".
Према ФБИ, било је 345 "инцидената са активним стријелцима" у САД између 2000. и 2020, што се завршило са више од 1.024 смрти и 1.828 повреда.
У најсмртоноснијем таквом нападу, у Лас Вегасу 2017, страдало је више од 50 људи и било рањено више од 500.
У огромној већини масовних убистава ватреним оружјем, међутим, страда мање од 30 људи.

Ко подржава контролу оружја?

Упркос масовном и гласном згражавању јавности - често непосредно након насиља изазваног ватреним оружјем - америчка подршка строжим законима о контроли оружја је 2020. пала на најниже гране још од 2014.
Само 52 одсто анкетираних Американаца рекло је да жели строже законе о оружју, док је 35 одсто рекло да они треба да остану исти.
Једанаест одсто анкетираних рекло је да закони "треба да су мање строги".
Ово питање такође је изузетно партијско и екстремно поларизујуће, а подијељено је углавном по партијским линијама.
"Демократе су скоро једногласне у подршци строжим законима о оружју", истакла је иста Галупова студија, са скоро 91 одсто њих који се залажу за строже законе о оружју.
Само се 24 одсто републиканаца, са друге стране, сложило са истим исказом, заједно са 45 одсто независних гласача.
Неке државе предузеле су кораке да забране или строго регулишу власништво над јуришним оружјем.
Закони варирају од државе до државе, али Калифорнија је, на примјер, потпуно забранила власништво над јуришним оружјем, уз неке ограничене изузетке.
Неке контроле нашироко подржавају људи са обје стране политичког спектра - као што су ограничења која се односе на надзирање продаје оружја људима који су ментално обољели или се налазе на листи "сумњивих".

Ко се противи контроли оружја?

Упркос дугогодишњим финансијским недаћама и унутрашњим трвењима, Национална асоцијација за оружје (НРА) остаје најмоћнији оружарски лоби у САД, са позамашним буџетом за утицање на чланове Конгреса поводом политике о оружју.
У јануару је НРА прогласила банкрот у склопу суђења за превару неким њеним вишим члановима.
Чак и после тог потеза, ова организација се зарекла да ће наставити да се "супротставља активностима противним Другом амандману, промовише безбједност ватреног оружја и обуку, и шири јавне програме у читавим Сједињеним Америчким Државама."
Током неколико протеклих избора, она и друге организације дослиједно су трошиле више средстава на промовисање права на оружје од њихових ривала у лобију за контролу оружја.
Одређени број држава чак је отишао толико далеко да су углавном уклониле било каква ограничења на то ко може да носи оружје.
У јуну 2021, на примјер, тексашки гувернер Грег Абот одобрио је "приједлог закона о ношењу без дозволе", који омогућава становницима ове савезне државе да носе ручно оружје без дозволе или обуке.
На сличан начин, 12. априла је Џорџија постала 25. држава у земљи која је уклонила захтјев за дозволу за скривено или отворено ношење ватреног оружја.
Тај закон значи да било који грађанин ове државе има право да носи ватрено оружје без дозволе.
Закон је подржала НРА, а лидери организације овај потез су назвали "тренутком од монументалне важности за Други амандман".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана