Пси способни да комуницирају са људима користећи звучну плочу

Танјуг
Foto: Илустрација

САН ДИЈЕГО - Нова студија научника са Универзитета Калифорнија у Сан Дијегу показала је да су пси способни да комуницирају са људима користећи звучну плочу, откривајући да пси обучени да користе такве уређаје реагују на унапред снимљене речи исто као на изговорене ријечи.

''Овдје смо показали да (пси) заправо обраћају пажњу на ријечи (на звучној плочи) и да показују одговарајуц́е понашање независно од окружења и ко изговара ријеч“, рекао је истраживач Федерико Росано.

Примена звучних плоча у комуникацији са псима се значајно повећала последњих година, али није било јасно да ли и пси заиста реагују на звук са уређаја или једноставно реагују на сигнале засноване на понашању или говору тела њихових власника.

Росано и његове колеге су извели два експеримента у којима је учествовало укупно 59 паса, од којих су сви били обучени да користе звучну плочу.

У првом експерименту, истраживач је користио обојене налепнице да покрије дугмад на звучној плочи  за ријечи ван/напоље, играње/играчка и храна/јести/вечера/гладан, преноси Гардијан.

Други истраживач, који није могао да чује речи које су произвели, онда је притиснуо једно од ових дугмади и понашање пса је снимљено.

Власници паса су потом извели сличан експеримент, али су у овом случају некада притискали тастер, а некада изговарали ријечи.

Пси су реаговали једнако разиграно када су притиснути тастери играње/играчка и када би власник изговарао те ријечи.

Истраживачи сада проучавају да ли пси могу да притисну исправно дугме за одређене ситуације, а што би могло да помогне у комуникацији паса и људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана