Први пут у свијету извршена трансфузија крви која је направљена у лабораторији

Агенције
Foto: NHSBT

Први пут је крв направљена у лабораторији дата људима који су учествовали у клиничком испитивању, кажу британски истраживачи. Мале количине, око пар кашика, тестира се како би се установило како крв из лабораторије дјелује на тијело.Највише крви за трансфузије још увијек се добија од људи који је донирају.

Ипак, крајњи циљ овог истраживања је производња изузетно ријетке крвне групе до које је тешко доћи. Она је неопходна онима који зависе од редовних трансфузија крви, попут људи који имају анемију српастих ћелија. Ако крв не одговара, тијело почиње да је одбацује и лијечење не успијева.

Овај ниво подударности ткива превазилази добро познате крвне групе А, Б, АБ и 0.

Професорка Ешли Тоје са универзитета у Бристолу рекла је да су неке групе "заиста, заиста ријетке" и да "можда само 10 људи у земљи" може да да ту крв. Тренутно на залихама у Британији постоје само три јединице крвне групе "Бомбај" - први пут установљене у Индији.

У истраживачком пројекту учествују тимови из Бристола, Кембриџа и Националног здравственог система. Они су усредсређени на прављење црвених крвених зрнаца која преносе кисеоник из плућа. Ево како то функционише:

Почињу нормалним давањем пола литре крви (око 470 милилитра), Магнетне перлице се користе за извлачење флексибилних матичних ћелија које су способне да постану црвена крвна зрнца. Ове матичне ћелије расту у великом броју у лабораторијама и затим постају црвена крвна зрнца

Процес траје око три недјеље, а почетна количина, од око пола милиона матичних ћелија, резултира са 50 милијарди црвених крвних зрнаца. Они се филтрирају како би се добило око 15 милијарди црвених крвних зрнаца која су у правом стадијуму развоја за трансфузију.

"Желимо да направимо што је могуће више крви у будућности, тако да је визија у мојој глави - соба пуна машина које је континуирано производе од нормалног давања крви", каже професорка Тоје.

Прво двоје људи учествовали су у испитивању, а циљ је да се крв тестира код још најмање 10 здравих добровољаца.

Они ће добити од пет до 10 милилитара у размаку од најмање четири мјесеца, једну дозу обичне крви и једну дозу направљену у лабораторији.

Крв је обиљежена радиоактивном супстанцом, која се често користи у медицинским процедурама, тако да научници могу да виде колико је дуго у телу. Надају се да ће крв направљена лабораторији бити снажнија од нормалне. Црвена крвна зрнца обично трају око 120 дана прије него што их треба замијенити.

Типично давање крви садржи мјешавину младих и старих црвених крвних зрнаца, док је крв направљена у лабораторији свјежа, тако да би требало да траје 120 дана.

Истраживачи вјерују да би то могло да значи да ће у будућности потребе за давањем крви бити мање. Међутим, постоје значајни финансијски и технолошки изазови.

Просјечно давање крви у Великој Британији кошта Национални здравствени систем око 130 фунти.

Прављење крви ће коштати много више, иако из истраживачког тима не кажу колико тачно.

 

Још један изазов је да се сакупљене матичне ћелије на крају саме исцрпе, што ограничава количину крви која се прави.

Биће потребно више истраживања да би се произвеле количине које би биле клинички потребне.

Доктор Фарук Шах, ​​медицински директор за трансфузију у Националном здравственом систему каже да ово водеће истраживање у свијету поставља темеље за производњу црвених крвних зрнаца која се могу безбједно користити за трансфузију људи са поремећајима попут српастих ћелија.

"Потенцијал да овај рад користи тешким пацијентима за трансфузију је веома значајан", додао је.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана