Први пут премашена граница загријавања од 1,5 степени за годину

GS
Foto: Instagram

По први пут, глобално загријавање је премашило 1,5 степени Целзијуса на нивоу једне године, тврди ЕУ Служба за климатске промјене Коперникус.

Период од фебруара 2023. до јануара 2024. достигао је 1,52 степени загријавања и научници позивају на хитно смањење штетних емисија.

"Ово далеко превазилази све што је прихватљиво. Погледајте шта се десило ове године са повећањем од само 1,5 степени - видели смо поплаве, видели смо суше, видели смо топлотне таласе и пожаре широм света," рекао је за ББЦ професор Боб Вотсон, бивши предсједавајући ИПЦЦ-а, УН тијела за климатске промјене.

Свјетски лидери обећали су 2015. споразумом у Паризу да ће покушати да ограниче дугорочни пораст температуре на 1,5 степени, што се сматра кључним за избјегавање најштетнијих утицаја.

Подаци од претходних годину дана не крше тај споразум, али прибилжавају свијет дугорочном порасту загријавања.

Свјетска површина мора је такође на највишој икада забиљеженој просјечној температури, што је још један знак распрострањености рекордних климатских промјена, наводи ББЦ.

Дугорочни тренд загријавања је несумњиво узрокован људским активностима, углавном сагоријевањем фосилних горива, које ослобађају гасове који загријавају планету, попут угљен-диоксида.

Ипак, истраживачи наглашавају да људи и даље могу да утичу заустављање глобалног загријавања.

Свијет је постигао извијестан напредак, са зеленим технологијама као што су обновљиви извори енергије и електрична возила која су у употреби у многим дијеловима свијета и самим тим смањују количину штете коју изазивају људи, преноси Танјуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана