Први пацијент у свијету због "климатске промјене"

срна
Foto: гс

ТОРОНТО - Канађанин из мјеста Нелсон у провинцији Британска Колумбија који је суочен са проблемима са дисањем први је пацијент у свијету од "климатске промјене", јер љекари сматрају да су врели таласи и лош квалитет ваздуха узрок његовом стању.

Доктор Кајл Мерит, који је одговоран за дијагнозу дату пацијенту из Нелсона обољелог од астме, нагласио је да је ово први пут у протеклој деценији да је климатска промјена узрок проблема.

 

"Уколико не видимо узрок и само лијечимо симптоме, онда ћемо и даље заостајати. Једноставно, покушавам да схватим шта се дешава", нагласио је Мерит.

 

Канада је током јуна била суочена са неуобучајено јаким таласом врућина који је потом пратио густ смог узрокован шумским пожарима.

 

Британска Колумбија налази се на крајњем западу Канаде и премашила је температурне рекорде у јуну који су узрок смрти најмање 500 људи. Шумски пожари утицали су да квалитет ваздуха буде 43 пута гори од прихватљивих нивоа током јула и августа.

 

Дијагноза коју је дао доктор Мерит довела је до тога да и остали љекари из провинције покрену иницијативу под називом "Љекари и медицински техничари за планетарно здравље".

 

Професионални радници здравствених служби користе ову групу за заступање бољег здравља заштитом екологије.

 

Екстремни временски услови у Канади један су од низа проблема са којим се свијет суочава због климатских промјена.

 

Свјетски лидери на Конференцији УН о климатским промјенама у Глазгову врше притисак да се одреде строжи циљеви у борби против климатских промјена како би се спријечиле много теже посљедице и обећавају да ће смањити емисије штетних гасова како температура не би расла више од два степена Целзијуса.

 

Међутим, стручњаци за климу сматрају да је то недовољно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана