Прва кћерка Киргизије гура с трона Иванку Трамп

Превео: Борис Ђурић
Прва кћерка Киргизије гура с трона Иванку Трамп

Бишкек - Пажњу на свјетској сцени у посљедње вријеме привукло је неколико веома истакнутих кћерки свјетских предсједника, али би позицију најсмјелије од насљеднице америчког предсједника Иванке Трамп могла преузети кћерка лидера Киргизије Алија Шагијева.

Кћерка Алмазбека Атамбајева, која има 20 година, велики је борац за женска права која слиједи оно што говори, нешто што се и не може баш рећи за кћерку Доналда Трампа.

Њени потези често су окарактерисани као храбри, поготово када је ријеч о конзервативном муслиманском друштву ове бивше совјетске републике.

Шагијева је доспјела на насловнице медија у априлу, када је поставила фотографију на којој доји дијете које је добила са Русом Константином Шагијевим.

- Хранићу своје дијете гдје год и кад год оно жели да буде нахрањено - коментарисала је Алија своју намјеру да доји дијете на јавним мјестима.

Њен потез је наишао на велику критику у Киргизији, али она је остала чврста и рекла да стоји иза својих ставова.

Атамбајев и његова супруга Раиса нису одобравали њену објаву.

- Није им се свидјела. И то је разумљиво јер су млађе генерације мање конзервативне у односу на своје родитеље. Моја мајка добивала је поруке од својих "пријатељица" о мени - испричала је Алија.

Она је најмлађа кћерка киргизијског предсједника и живот је провела са многим привилегијама, али је ипак остала чврсто на земљи.

Позната је и по великој тетоважи коју има на десној руци, као и по свом сликарском умијећу и деликатним муралима које ствара. 

Као да све то није било довољно за уздрмавање традиционално конзервативних становника Киргизије "прва кћерка" је одлучила да се уда са 19 година за "обичног" Руса, што је изненадило становнике главног града Бишкека, у којем живи.

Критике јој нису сметале и чак је почела да говори да њена породица живи као вегетеријанска, у земљи у којој се традиционално једе месо.

За разлику од многих владајућих династија Средњег истока она и њен муж су имали малу свадбу са неких 30 гостију.

Хуманост

Шагијева нема политичке амбиције, али подржава ствари до којих јој је стало. Постала је позната када је донирала већу суму новца фонду за помоћ дјеци обољелој од Дауновог синдрома, а тај новац је зарадила продајући своје слике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана