Прва и још бројне Кенедијеве даме

Тања Милаковић
Прва и још бројне Кенедијеве даме

Џон Фицџералд Кенеди, један од најхаризматичнијих предсједника у историји Сједињених Држава, чије је убиство и послије 50 година дубоко у свијести Американаца, имао је, у најмању руку, сложен однос с бројним женама које су обиљежиле његов живот, тврде аутори биографија и они који су га добро познавали.

Неке међу њима биле су му снажна подршка у политичкој каријери и у успону према Бијелој кући, а неке тек играчке којима је хранио свој готово неутаживи либидо - гламурозна супруга Џеки, мајка Роуз, филмска звијезда Мерилин Монро, 19-годишња стажисткиња у Бијелој кући Мими Брдслеј, али и низ анонимних жена, од којих су многе, како пишу биографи, сумњивог морала.

- Био је баш шармантан и пун поштовања према моћним и утицајним женама - пише Лари Сабато, професор и водитељ Центра за политичке науке на Универзитету у Вирџинији и аутор једне од књига о Кенедију, пренијеле су агенције.

Он пише да је Кенеди имао готово неутажив сексуални апетит, а данас бисмо могли рећи да је лијепе и младе жене третирао попут сексуалних објеката.

Прича о Кенедију неодвојива је од његове супруге Џеки, рођене 1929. у богатој породици, жене која и данас за милионе у свијету представља синоним за елеганцију, профињеност и софистицираност.

Вјенчали су се 1953. кад је она била 24-годишња новинарка, а он млади 36-годишњи сенатор. Џеки је Џона подстицала да заврши касније "Пулицером" овјенчану књигу "Profiles in Courage" док се опорављао од операције кичме. Уз њега је чврсто стајала и током читаве предсједничке кампање у којој му је противкандидат био Ричард Никсон. У часовима који су слиједили послије Кенедијевог убиства 1963, Џеки, која је сједјела поред њега у лимузини у Даласу, одбијала је да пресвуче ружичасти "Шанелов" костим умрљан његовом крвљу.

Кенедијеви су у јавности одавали утисак складног, узорног и модерног америчког брачног пара, али у приватном животу млади предсједник је био окружен бројним љубавницама. Његова најпознатија авантура несумњиво је она с холивудском секс бомбом Мерилин Монро, а њена заводљива изведба пјесме "Happy Birthady, Mr. President" коју му је јавно отпјевала на гала вечери Демократске странке подстакла је говоркања о њиховој вези. Џеки је знала за ту везу, а како у недавно објављеној књизи "These Precious Few Days: The Final Year of Jack with Jackie" пише новинар Кристофер Андерсен, глумици је поручила да слободно може "преузети" њеног супруга.

- Уселићете се у Бијелу кућу, преузети све одговорности које има прва дама, а ја ћу одатле иселити и ви ћете наслиједити све проблеме - наводно је поручила глумици, која је 1962. умрла од предозирања лијековима.

Међутим, Мерилин није била једина славна глумица која је била међу Кенедијевим "уловима". "Плавог анђела" Марлен Дитрих, тада 15 година старију од њега, завео је у Западном крилу. Као дугогодишњу пријатељицу свога оца, позвао ју је на пиће. Послије шепртљавог "упуцавања", како је сама касније испричала пријатељу, рекла му је да за пола сата мора на представу, на шта је Кенеди одговорио: "Онда немамо пуно времена, зар не?". Послије је морала да га пробуди јер није знала да изађе из Бијеле куће, "а није могла само тако наручити такси".

Међу Џекиним "проблемима" свакако је била и Џудит Кембел Екснер, дјевојка с мафијашким везама, која је, како је сама тврдила, одржавала интензивну двогодишњу везу с Кенедијем, а истовремено била и љубавница мафијашког боса. Историчари њену причу сматрају вјеродостојном. Екснерова је умрла 1999. у 65. години живота.

Једна у низу била је и 19-годишња стажисткиња у Бијелој кући Мими Брдслеј, чија је веза с предсједником трајала годину и по, а он јој је, наводно, био први мушкарац.

- Ни за чим не жалим. Била сам млада и бескрајно заљубљена. Ту чињеницу не могу измијенити - написала је у својим мемоарима објављеним 2012. године.

Нико поуздано не може тврдити колико је анонимних љубавница прошло кроз Бијелу кућу за вријеме Кенедијевог мандата, али једно је сигурно - било их је толико да су тајне службе и његови тјелохранитељи страховали од потенцијалне уцјене или шпијунске завјере у коју га је нека од њих могла увући, посебно у вријеме кад су Сједињене Државе и Совјетски Савез били на ивици нуклеарног рата.

 - Жене које су му доводили у Бијелу кућу биле су сумњивог морала - испричао је у документарном филму из 1997. један од његових тадашњих тајних агената.

Љубав у авиону

Џеки и Кенеди су, наводно, вече прије атентата водили љубав у авиону "Air Force One" за вријеме кратког лета из Сан Антонија у Хјустон, објавио је "Њујорк пост". Тај догађај су људи који су у то вријеме радили за Кенедија описали као посљедње тренутке мира и интиме супружника који су непрекидно били под лупом јавности и ријетко кад су уживали у заједничким тренуцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана