Прва дама Кине - пјевачица и генерал

Танјуг
Прва дама Кине - пјевачица и генерал

Пенг Лијуан, познатија као "Божур", пјевачица је кинеског војног оркестра са чином генерала, наступала је у 50 земаља, а као супруга кинеског лидера по традицији ће остати у његовој сијенци... или је баш она прва кинеска "прва дама" која би могла да промијени ту традицију?

Годинама је Пенг Лијуан, велика пјевачка звијезда у Кини била познатија од свог мужа Сјиа Ђинпинга, али сада ће будућа прва дама Кине, сходно традицији, остати у његовој сјенци.

Њене слике више неће бити на насловним странама, њена умјетничка каријера остаће у прошлости. Таква је судбина предсједничких супруга у Кини.

Ту нема наступа у стилу Мишел Обама, нити гламура Џеки Кенеди. Може се само претпоставити ће њена појава бити под велом тајне која окружује све кинеске лидере.

Па ипак, ако би ико могао да (покуша да) прекине ту традицију - то ће бити Пенг, једна од најпопуларнијих и најпризнатијих музичких звијезда у Кини. Током већег периода двадесетпетогодишњег брака са Сјиом Ђинпингом, њена слава је надјачавала његов углед.

Као пјевачици кинеског војног оркестра са чином генерала, њој се стотине милиона људи дивило јер је 25 година заредом учествовала у Новогодишњим програмима на централној телевизији коју прати цијела нација.

Да се ова прича дешава на Западу, рекли бисмо да Пенг посједује све квалитете да постане омиљена прва дама: љепота, понашање, наклоност јавности, пише "Вашингтон пост" и додаје да су у Кини ствари другачије.

Њене претходнице скоро да се нису појављивале у јавности. Мало њих зна за супругу Ху Ђинтаа, а још мање би је препознало. Његов претходник Ђијанг Цемин је повремено водио супругу Ванг Јепинг на путовања у иностранство, али и о њој се зна само оно што је плански доспјело у јавност.

Након вјенчања 1987. године, Пенг је наставила да пјева, родила је ћерку која, према наводима неких агенција, студира на Харварду, али све је ређе наступала на великим сценама. Једино на добротворним вечерима и прославама Комунистичке партије, а онда се 2007. године потпуно повукла када је Сји изабран за насљедника Ху Ђинтаа. Сји ће и званично преузети вођство у земљи у марту 2013.

Сада се ангажује у добротворном раду, помаже обољелима од ХИВ-а, пропагира јавно кондоме за хомосексуалце, бори се са Билом Гејтсом против пушења. Постала је амбасадорка Свјетске здравствене организације.

"Као особа из јавног живота осјећам да би требало да уложим сву своју снагу да помажем људима", описала је својевремено свој нови задатак.

У једном интервјуу који је прошао цензуру, 2006. године је испричала како је упознала свог будућег мужа. Наводно је обукла широке војне панталоне јер је хтјела да види да ли он придаје значај њеном изгледу.

Сји међутим, политички функционер од каријере није имао појма колико је она позната, признавши да никад није гледао њене телевизијске наступе.

Иначе би сигурно знао да је Пенг, љепотица са надимком "Божур" слављена као "краљица кинеске народне умјетности" и да је наступала у 50 земаља.

"Жао ми је, не гледам телевизију, коју сте пјесму пјевали?", извинио се Сји. Касније ју је питао о томе које су умјетничке способности потребне за пјевање. Ова питања су дотакла њено срце, открила је кинеском листу "Хуанћин женву". "Тад сам схватила. То је мој човјек!"

У једном од ријетких интервјуа које даје у посљедње вријеме, рекла је да воли једноставан живот, да иде бициклом на пијацу гдје се цијењка са продавцима и да ужива у томе да свом мужу припрема омиљена јела додавши да се једно према другом опходе као муж и жена, а не кад државни лидер и пјевачка звијезда.

Кинеска, а сада и свјетска јавност жељно ишчекују да је виде у новој улози, а многи оцијењују да ће макар и неприметна, унијети дах свјежине у кинески политички живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана