Протеини од инсеката умjесто меса би смањили пољопривредно загађење за 80 одсто

ГС
Foto: Илустрација/Пекселс

Нова студија финских стручњака закључила је да би замjена сточарских производа са протеинима од инсеката, посљедице пољопривреде на глобално загријавање и загађивање воде и земље биле би смањене за 80 одсто.

Фински истраживачи користили су компјутерске моделе како би утврдили оптималну комбинацију исхране која би испуњавала све храњиве потребе а истовремено што више умањила утицај на животну средину, потрошњу воде и загађивање земље.

Дошли су до закључка да уколико би људи у Европи замијенили месо и млијечне производе са другим алтернативним изворима храњивих материја дошло до значајног смањења негативних утицаја на природу.

Осим тога, стручњаци Универзитета у Хелсиникију кажу да су вегетеријанци и вегани показали какве све здравствене и еколошке добробити могу да проистекну од смањене конзумације меса.

Не само да би прелазак на „храну будућности“, попут инсеката и протеина из гљива, могао да подмири потребе већ би допринио бољем уносу есенцијалних храњивих материја.

„Храна будућности" је такође много ефикаснија за узгајање, односно троши мање воде и заузима мање простора.

„Глобални систем производње хране суочава се са обезбјеђивањем здраве и адекватне исхране кроз што одрживије начине, што је умногоме погоршано климатским промјенама и повећаном потражњом за протеинима од стране све веће свјетске популације“, наводе фински стручњаци.

Замјеном хране која долази од сточарства са новим изворима храњивих материја негативни утицај на животну средину био би смањен за 80 одсто, а истовремено би биле испуњене све људске потребе, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана