Проналазачи које су убили сопствени изуми: Двојица имају везе са Титаником, а све их повезује бизарна смрт

GS
Foto: OceanGate

Прошле недјеље свијет је обишла вијест да је свих пет чланова подморнице Титан трагично настрадало. Спасилачка мисија је трајала неколико дана, а у потрагу су биле укључене спасилачке службе Америке и Канаде, међутим, након што су спасилачки тимови пронашли крхотине пловила остало је само питање: "Шта је изазвало несрећу?".

Убрзо потом, Стоктон Раш је доспио на Википедијину листу проналазача које су убили сопствени изуми. Ово су неки од најпознатијих примjера: 

1. Стоктон Раш

Детаљи око догађаја који су претходили последњој експедицији коју је подморница Титан предузела, већини су добро познати. Званични извјештаји се и даље чекају, иако стручњаци на основу крхотина претпостављају да подморница није била направљена од материјала који су могли да издрже притисак на дубинама до које је зарањала - како би посада посматрала олупину Титаника - и да је на тај начин дошло до имплозије. Она је између осталих усмртила и извршног директора ОкеанГејт-а и творца споменуте подморнице, Стоктона Раша.

У медијима су се појавиле тврдње да су поједини дијелови куповани у обичним продавницама, а јавили су се и неки бивши путници који су подијелили своје искуство. 

Један од њих је у репортер ЦБС-а, Дејвид Пог. Он наводи да се у Титану нашао током новембра 2022. године, као и да је приликом попуњавања обрасца наишао на упозорење у ком је стајало да Титан "није одобрен или сертификован од стране ниједног регулаторног тела" и да током путовања "може доћи до физичких повреда, инвалидитета, емоционалне трауме или смрти".

Фред Хаген, још један од путника на Титану је у својој изјави за часопис Пипл рекао је како је Раш конструисао подморницу да би "демократизовао море и учинио доступним појединцима". Према његовом мишљењу, Рашово истраживање дубоког мора није био туристички подухват, већ допринос науци, преноси Национална Географија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана