Пронађено археолошко благо испод пода катедрале Нотр Дам

спутник
Foto: спутник

Археолошко ископавање испод катедрале Нотр Дам у Паризу, три године након пожара, открило је невјероватно благо у виду статуа, скулптура, гробница и комада оригиналног кровног паравана, који датира још из 13. вијека.

Археолошки налази укључују и неколико древних гробница из Средњег вијека, као и саркофаг у облику људског тијела који је закопан у пожаром опустошеној катедрали, а француски стручњаци описали су откриће као „невјероватно и емотивно“.
 
„Све ово смо открили на само 10-15 центиметара испод плоча на поду. Било је прилично неочекивано да пронађемо овакве ствари. Ту се налазе значајни делови који документују историју овог споменика”, рекао је Кристоф Бесније, који предводи научни тим који врши ископавања.
 

„Био је то прилично емотиван моменат. Одједном смо имали неколико стотина дијелова, од мањих фрагмената до великих блокова који укључују скулптуре руку, стопала, лица, археолошку декорацију и биљке. Неки од дијелова још уијвек имају оригиналну боју”, навео је француски археолог.

Откриће је објавио француски Национални археолошки институт Инрап чији је тим истраживача био позван да спроведе „превентивно копање” испод пода катедрале, прије изградње скеле високе преко 100 метара и тешке 600 тона која би требало да послужи за реновирање врха торња, наводи британски лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана