Пронађени остаци древног манасира у Емиратима

Срна
Пронађени остаци древног манасира у Емиратима

ОСТРВО СИНИЈАХ - Остаци древног хришћанског манастира из периода прије него што се ислам проширио Арабијским полуострвом пронађени су на острву у близини обале Уједињених Арапских Емирата /УАЕ/, саопштили су данас званичници.

Манастир на острву Синијах сада је дио пјешчане дине у мјесту Ум ел Куваин и баца ново свјетло на историју раног хришћанства дуж обале Персијског залива.

Ово је други овакав манастир пронађен у Емиратима, а стар је око 1.400 година, пренио је АП.

Два манастира су кроз историју остала изгубљена у пијеску, док су хришћани полако прелазили на ислам, који је постао доминантна религија у овом региону.

Хришћани су данас мањина широм Блиског истока. Тимоти Пауер, ванредни професор археологије на Универзитету УАЕ, који је помагао у истрази прије открића манастира, рекао је да су Емирати данас мјесто на којем се нације мијешају.

"Чињеница да се нешто слично дешавало овдје прије 1.000 година је задивљујућа и ово је прича која заслужује да буде испричана", изјавио је Пауер.

Манастир се налази на острву у емирату удаљеном око 50 километара сјевероисточно од Дубаија. Карбонском анализом темеља грађевине утврђено је да она потиче из периода од 534. до 656. године.

Исламски пророк Мухамед рођен је око 570. године, а умро је 632. године, након што је покорио Меку у данашњој Саудијској Арабији.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана