Пронађени људски остаци стари више од 2.000 година

Танјуг
Пронађени људски остаци стари више од 2.000 година

БЕЛФАСТ - Полицијска служба Сјеверне Ирске (ПСНИ) саопштила је данас да је пронашла древне људске остатке старе више од 2.000 година.

Остаци мушке особе, за коју се сматра да је имала између 13 и 17 година у вријеме смрти пронађени су, након што је полиција у октобру прошле године примила дојаву да су на тресетишту Белаги у округу Лондондери                примијећене људске кости, преноси BBC.

-До сада се мало зна о узроку смрти појединца, али је за разлику од неких других „мочварних тијела“ скелет појединца добро очуван и такође постоји дјелимично присуство коже, ноктију лијеве руке, ноктију на ногама и вјероватно бубрега - рекла је инспекторка Ники Дихан.

Глава тијела недостаје али није јасно да ли је уклоњена прије или послије смрти.

Дихан је додала да добро очувана природа тујела значи да се радиокарбонско датирање може користити за утврђивање времена смрти.

-Радиокарбонско датирање претпоставља да је вријеме смрти између прије 2.000 и 2.500 година. Ово је први пут да је радиокарбонско датирање коришћено на „мочварном тијелу“ у Сјеверној Ирској, што ово чини заиста јединственим археолошким открићем - закључила је инспекторка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана