Пронађена очувана „Робовска соба” у Помпеји

Срна
Пронађена очувана „Робовска соба” у Помпеји

МИЛАНО - Археолози су у једној вили недалеко од Помпеје пронашли собу са креветима и другим предметима који указују на начин живота робова у граду који је уништен у вулканској ерупцији 79. године нове ере.

 Соба, која је одлично очувана, садржи три дрвена кревета и низ других предмета укључујући амфоре, керамичке и ноћне посуде.

„Ово ново значајно откриће доприноси нашем бољем разумијевању свакодневног живота становниак древне Помпеје, посебно оне класе о којој се тако мало зна”, рекао је италијански министар културе Дарио Франческини.

На врху кревета, археолози су открили дрвени сандук у коме су били метални и платнени предмети који су могли бити дио коњске опреме, док је на једном кревету пронађена осовина за кочије.

Два кревета била су дугачка 1,7 метара, док је трећи био само 1,4 метра, што указује да је собу можда користила мала породица робова, саопштило је Министарство културе.

Просторија од 16 квадратних метара, са малим прозором постављеним високо, служила је и као складишни простор, са осам амфора које су пронађене увучене у углове.

Ова „соба робова” налази се недалеко од мјеста гдје је пронађена церемонијална кочија почетком године, недалеко од штала древне виле на локација Чивита Ђулијана, око 700 метара сјеверно од зидова древне Помпеје.

Према законима старог Рима, робови су сматрани имовином и нису имали никаква права.

Помпеја, 23 километра југоисточно од Напуља, била је дом за око 13.000 људи када је затрпана пепелом, шљунком, камењем и прашином током ерупције вуклана Везув 79. године нове ере. Локалитет, откривен тек у 16. вијеку, поново је постао „мета” археолошких активности чији је циљ да зауставе године пропадања и занемаривања.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана