Пронађен специјални плесни подијум на којем су плесали народи Анда

Танјуг
Пронађен специјални плесни подијум на којем су плесали народи Анда

ЛИМА - Народ који је живио у планинама Анда, отприлике један вијек прије него што је царство Инка успоставило своју власт 1400. године, упражњавао је одређену врсту плеса приликом церемонија у част бога грома, током којег су снажно ударали у под опонашајући звуке грмљавине.

Ископавања на локалитету у Перуанским Андима званом Вијехо Сангајико, открила су да су припадници сточарске и узгајивачке групе Чокорвоси, који су били поданици Царства Инка током већег дијела историје конструисали подијум тако да одјекује, и да може да ствара снажне звукове, опонашајући тако велики бубањ по којем би 20 или 25 људи могло да плеше истовремено, преноси Сајенс њуз.

- Ископавањем дијела платформе откривено је шест седиментних наслага које се састоје од разних мјешавина муљевите глине, пијеска, пепела и других материјала - рекао је археолог са Универзитета у Буенос Ајресу, Кевин Лејн.

Шпански историјски документи описују вјеровања Чокорвоса у божанства грома, муња, земљотреса и воде, а вјеровања у натприродно су можда инспирисала древне церемоније у Вијехо Сангајаику које су укључивале плес са табанањем који је имао за циљ да опонаша препознатљиве експлозије грома, рекао је он.

Докази о другим структурама које мијењају звук такође су пронађени на андским локацијама старијим од Вијехоо Сангајаика, као на примјер рогови од шкољки пронађени у церемонијалном центру на локалитету старом око 3.000 година званом Чавин де Хуантар, који су могли произвести низ звукова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана