Пронађен потенцијално најстарији људски фосил у Европи

Срна
Foto: Принтскрин

МАДИРД - Фрагмент виличне кости, који је прошлог мјесеца пронађен на сјеверу Шпаније, могао би да буде најстарији познати људски фосил у Европи, саопштили су данас шпански палеонтолози.

Истраживачи су саопштили да је фосил пронађен на археолошкој локацији 30. јуна у планинском региону Атепуерса и да је стар око 1,4 милиона година, пренио је АФП.

До сада је најстарији људски фосил, који је пронађен у Европи, била вилична кост са исте локације, која је откривена 2007. године. Утврђено је да је она стара 1,2 милиона година.

Атепуерса је једно од најбогатијих налазишта са праисторијским људским остацима у Европи.

Истраживачи ће сада довршити процес процјењивања старости новог фосила уз помоћ научних техника за датирање, изјавио је палеонтолог Хозе-Марија Бермудез де Кастро, један од директора овог истраживачког пројекта.

Он је навео да је нови фрагмент пронађен на око два метра испод слоја земље гдје је откривена вилична кост 2007. године, те да је, како је рекао, логично и разумно претпоставити да је старији.

Научно датирање фрагмента виличне кости биће обављено у Националном центру за људску еволуцију у Бургосу, граду удаљеном око десет километара од Атепуерсе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана