Пронађен нацистички воз пун драгуља

Агенције
Пронађен нацистички воз пун драгуља

Варшава - Двојица мушкараца тврде да су у Пољској пронашли воз нацистичке Њемачке који је, према гласинама, нестао крајем Другог свјетског рата док је превозио драгуље, злато и оружје у бијегу од снага совјетске Црвене армије.

Локалне власти у округу Валбрзих на југозападу Пољске потврђују да их је позвала адвокатска канцеларија која заступа интересе Пољака и Нијемца, који тврде да су нашли воз. Ловци на благо потражују десет одсто вриједности предмета пронађених у возу, а претпоставља се да је на њему било више од 300 тона злата.

- Адвокати, војска, полиција и ватрогасци раде на томе. Ту никад није било ископавања и ми не знамо што бисмо могли пронаћи. Терен је можда и миниран - рекла је локални званичник Марика Токарска.

Локални медији пишу да је ријеч о возу несталом 1945. године крцатом плијеном из тадашњег њемачког града Бреслау, који се данас зове Вроцлав и припада Пољској. Један од извора наводи да је ријеч о оклопном возу који је припадао Вермахту.

Радио-станица Вроцлав подсјећа да је воз био дугачак 150 метара и превозио оружје, индустријску опрему, драгуље, злато и друге вриједне предмете. Нацистичке снаге су послале 24 вагона, а укупна вриједност терета се процјењује на 176 милиона евра. Историчар Џоана Лампарска каже да би у њему могло бити и "опасног материјала".

- Неки људи су већ тражили воз и оштетили шине, али никад ништа нису пронашли - рекла је Лампарска.

Нацисти су возовима превозили драгоцјености и оружје ка Берлину, док су Американци, Руси и остали савезници напредовали ка главном граду Њемачке са запада и истока током зиме и прољећа 1945. године.

Двије верзије приче

Према једној верзији приче, воз су пресреле и отеле СС јединице, које су се ријешиле већег броја вагона и заједно са локомотивом отишле у тајни тунел сакривен у планини Валбрзих. Према другој верзији, воз је нестао на 66. километру између градова Свибозицами и Валбрзих 1944. године и од тада му се губи сваки траг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана