Пронађен изгубљени документарац о животу у бразилском Амазону послије 100 година

Танјуг
Foto: АП

БРАЗИЛИЈА- Давно изгубљени документарни филм "Амазон: Најдужа ријека на свијету", описан као „свети грал бразилског нијемог филма“ поново је откривен скоро вијек након што је нестао.

Документарац је украден од режисера Силвина Сантоса, убрзо након што је снимљен 1918. године, а нешто више од деценије касније потпуно је нестао.

Филм се поново појавио раније ове године у чешкој архиви, а идентификовали су га стручњаци из Италије и Бразила, преноси Гардијан.

„То је у суштини чудо. Нисмо имали ни најмању наду да ће ово дјело једног дана бити пронађено“, рекао је Савио Стоко, бразилски филмски стручњак, који је потврдио откриће.

Сантос, режисер рођен у Португалији, који је већину живота провео у Амазону, био је један од главних стваралаца бразилске кинематографије раног 20. вијека.

Највише га памте по документарцу из 1922. године "У земљи Амазонки", наводи Гардијан.

Филм "Амазон: Најдужа ријека на свијету" из 1918. сматра се ријетким драгуљем бразилске кинематографије због своје дужине, теме и квалитета композиције.

Са фасцинантним снимцима разноликих пејзажа и становника Амазонске шуме, укључујући неке од најранијих познатих покретних слика домородачког народа Витото, дугометражни филм „мијеша различите димензије документарног жанра у веома пријатан наратив за гледаоца“, објашњава Стоко, професор визуелних уметности на савезном универзитету Пара у Белему.

Сантос води публику на детаљно путовање кроз Амазон, наизменично снимајући крупне кадрове кајмана, јагуара и тропске флоре са снимцима домородачких ритуала.

Сниман током три године у перуанском и бразилском Амазону, филм је нестао пре него што је могао да буде приказан у Бразилу, због чега је продукцијска компанија са сједиштем у Манаусу банкротирала.

Негатив је украо Сантосов сарадник, Проперсио де Мело Сараива, који је преговарао о међународној продаји документарца.

Документарац је неколико година кружио у Европи, али до 1931. године филму се изгубио сваки траг.

Међутим, копија филма преживела је у Филмском архиву у Прагу, гдје је био погрешно каталогизован као америчка продукција око 1925. године.

Сумњајући у његову етикету, кустос је раније послао копију Џеју Вајсбергу, специјалисти за нијему кинематографију и директору италијанског фестивала немог филма ''Порденоне'', гдје ће документарни филм бити приказан ове недјеље.

Даље приказивање планирано је касније ове године у Чешкој Републици и Бразилу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана