Произвођач играчака Мател представио Барби лутку са Дауновим синдромом

Tanjug
Foto: Twitter

Амерички произвођач играчака Мател представио је своју прву Барбику са Дауновим синдромом, како би свој познати асортиман лутака учинио инклузивнијим.

Та компанија је данас саопштила да је у сарадњи са Националним друштвом за Даунов синдром у Сједињеним Америчким Државама израдила лутку, која има краћи оквир и дужи торзо од других Барби лутака. Њено лице, како је наведено, округлог је облика, има бадемасте очи, мање уши и раван нос.

- Дланови лутке чак укључују једну линију, што је карактеристика која се често повезује са особама са Дауновим синдром - наводи се у саопштењу компаније, преноси Ројтерс.

 

Лутка је обучена у пуф хаљину са рукавима украшену лептирима и цвијећем у жутој и плавој боји, које се повезују са свијешћу о Дауновом синдрому. Носи ружичасту огрлицу са три шеврона који представљају три копије 21. хромозома као и розе ортозе за скочни зглоб, додаје се у саопштењу.

- Наш циљ је да омогућимо свој дјеци да виде себе у луткама Барби, истовремено подстичући их да се играју луткама које су другачије од њих - изјавила је Лиза Мекнајт, глобални директор за Барби лутке у компанији Метел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана