"Прогрес" полетио према свемирској станици

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

МОСКВА - Ракета "сојуз 2.1" са свемирским бродом "прогрес" лансирана је данас из космодрома Бајконур, саопштила је руска државна агнција Роскосмос. Теретни свемирски брод "прогрес МС-19" одвојио се од ракете носача у трећој фази лета.

Планирано је да се брод споји са Међународном свемирском станицом (МСС) 17. фебруара, а потом ће провести 370 дана у орбити.

Ово је било прво лансирање из Бајконура у 2022. години. Свемирски брод ће испоручити око 1.600 килограма терета на МСС, укључујући опрему, залихе за систем за одржавање живота, медицинске апарате и санитарне залихе, одјећу и храну за космонауте, материјале за научна истраживања, 430 килограма горива, 420 литара воде за пиће и 40 килограма компримованог азота.

Поред тога, биће испоручене и залихе за модул "звезда", из којег се раније догодило цурење кисеоника. Свемирски брод носи и шест наносателита руског Југозападног државног универзиета, који ће бити лансирани са станице током свемирских шетњи у оквиру научног и едукативног експеримента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана