Продаје се цијело село по цијени луксузног стана

ГС
Продаје се цијело село по цијени луксузног стана

Село Салто де Кастро у Шпанији површине 6.000 квадратних метара, има 44 куће, бар, цркву, школу, базен, спортски центар и гостионицу и продаје се за 560.000 евра, колико неријетко коштају станови на атрактивним локацијама у већим градовима.

У селу нема ниједног становника. Салто де Кастро је купио грађевински бизнисмен Оскар Торес из Толеда за 300.000 евра. Одлучио је да га прода и готово је удвостручио цијену. Чини се да је господин Торес село купио као инвестицију. Уложио је наводно одређена средстава и побољшао квалитет зграда.

Село је изграђено као смјештај за раднике који су градили брану 1940. године. Куће су остале празне након што је посао завршен 1989. године. Више од 30 година се у њих нико није уселио нити их користио, што говори да баш и нису у најбољем стању.

Салто де Кастро налази се у покрајини Замора, између ријетко насељене регије Кастиља и Леон, близу шпанско-португалске границе. Само је 100 метара удаљен од најисточније тачке Португала. Испражњена села нису риједак призор у овом сеоском дијелу Шпаније јер је он удаљен од градова и сунчане обале земље, пише Мондо.

Наводно је Салто де Кастро 2000. године од хидрокомпаније купила породица која је намјеравала да га претвори у туристичко мјесто. Међутим, онда се догодила криза 2008. која је ствари ставила у други план и на карју је село стављено у продају. Према ранијој студији коју су израдили бивши власници, инвестиција која би граду била потребна да би село функционисало и почело да буде исплативо износила би око два милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана