Продаја пива у Њемачкој наставља опадајући тренд, након пораста послије пандемије

Танјуг
Продаја пива у Њемачкој наставља опадајући тренд, након пораста послије пандемије

БЕРЛИНн- Њемачке пиваре и дистрибутери пива су у првих шест мјесеци ове године наставили дугорочни опадајући тренд продаје, након благог пораста 2022. године захваљујући укидању већине ограничења због вируса корона19, показали су званични подаци.

Продаја је пала на 4,2 милијарде литара (1,1 милијарда галона) у периоду јануар-јун, што је 2,9 одсто мање него годину дана раније, саопштио је Федерални завод за статистику, преноси Асошиејтед прес. 

 Цифра укључује домаћу продају и извоз немачког пива, као и пива увезеног из других земаља Европске уније за продају у Немачкој, док не обухвата безалкохолно пиво и пиво увезено из земаља ван ЕУ.

Продаја у Њемачкој, која је чинила 82 одсто, пала је за 3,5 одсто на 3,4 милијарде литара (899 милиона галона). 

Извоз је само незнатно опао и немачке пиваре су извезле 404 милиона литара (106,7 милиона галона) пива у друге земље Европске уније, што је пад од 0,4 процента, а 347,9 милиона литара (91,9 милиона галона) у земље ван ЕУ, 0,2 одсто мање него годину дана раније.

 Њемачке пиваре се боре са дугорочним трендом пада који је подстакнут здравственим проблемима и другим факторима, иако је прошле године дошло до благог опоравка након укидања изолације током 2020. и 2021. године

Укупна цифра за прву половину године мања је за 12,2 одсто него деценију раније, саопштио је Завод за статистику.

Удружење емачких пивара - ДББ приписало је последњи пад хладном времену у прољеће и избегавању потрошње због високе инфлације.

 Показало се да је ово још једна "изузетно захтјевна" година за пиваре, од којих су већуна мале и средње, јер су се суочиле са "експлодирајућим трошковима од почетка пандемије" и могу да пренесу само мали део тих повећања у облику виших цијена, саопштио је генерални директор групе Холгер Ајкел.

Канцеларија за статистику је саопштила да је у Њемачкој прошле године произведено више од 474 милиона литара (125,2 милиона галона) безалкохолног пива, што је скоро дупло више него деценију раније и више од 7,6 милијарди литара (две милијарде галона) алкохолног пива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана