Прњаворчанка Мелани Симић за “Глас” о ситуацији у Леверкузену: Живот настављен уз мјере опреза

Миланка Митрић
Прњаворчанка Мелани Симић за “Глас” о ситуацији у Леверкузену: Живот настављен уз мјере опреза

ЛЕВЕРКУЗЕН - Живот у Леверкузену није стао и грађани се углавном труде да поштују прописе, да пазе на себе и на друге те да живе као и раније, само уз мјере опреза.

Овако је живот у доба пандемије вируса корона за “Глас Српске” описала Прњаворчанка Мелани Симић, која већ неко вријеме борави у том њемачком граду. Истиче да страх и неизвјесност постоје, да се осјети нервоза међу људима, али да упркос томе све функционише.

- Људи су потпуно упознати са свим што се дешава, али сматрам да је требало да мјере буду уведене раније. Можда би тада број заражених био мањи. На срећу, Њемачка има добар здравствени систем па колико-толико добро пролази у свему овоме - каже Симићева.

Истиче да мјере у почетној фази борбе против вируса корона нису биле претјерано ригорозне.

- У Њемачкој осим затварања граница никакве друге мјере нису уведене, нити нека друга ограничења и забране. На почетку међу људима је владала блага паника па су тако полице у продавницама биле празне, а недостајало је брашна, уља, тоалет папира - присјетила се Симићева.

Како је нагласила, крајем марта власти су почеле с увођењем ригорознијих мјера, на чијем попуштању тренутно раде, тако да су од прије неколико дана поново отворили поједине радње и бутике. Почетком маја планирано је отварање школа, фризерских салона и још неких дјелатности. Иако је планирано и даље постепено попуштање мјера, ношење маски на јавним мјестима на којима не постоји могућност растојања од 1,5 метар од понедјељка ће бити обавезно.

- У продавницама је обавезно растојање од 1,5 до два метра. Свако ко улази у продавницу мора узети колица, јер се на тај начин прави растојање међу купцима. Свака особа добије чип, којим се контролише број купаца у радњи. У појединим продавницама на улазу стоји особа који дезинфикује руке купца и колица - казала је Симићева.

Она је објаснила да је боравак у парковима дозвољен, али не у групама већим од двије особе, а дозвољена је и вожња бицикла уз поштовање мјера безбједности. Дјечија игралишта су потпуно затворена, а старијим особама није забрањено кретање, већ је препоручено да га ограниче. Сва велика окупљања и манифестације у Њемачкој забрањене су до 31. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана