Природни феномен у Атаками од које застаје дах

ГС
Foto: Твитер

Најстарија пустиња на свијету од недавно је прекривена цвијећем.

Ово сушно подручје у Чилеу, практично без вегетације, сада је прекривено ружичастом, љубичастом и жутом вегетацијом.

Предиван спектакл, омогућиле су биљке познате као “геофити”.

Ове биљке су посебне јер могу да преживе испод површине у периодима тешке суше и поново процвјетају чим се киша врати. Иако ово није неуобичајена појава, процват пустиње Атакама ове године је изненадио научнике.

Обично се дешава на крају метеоролошког догађаја познатог као Ел Ниñо, који изазива пораст температуре Тихог океана и ствара вруће вјетрове и јаку кишу у овом делу Америке. Ове године је хладна верзија овог циклона, погодила континент. Због нижих температура од уобичајених, научници су били изненађени величином овог цвјетања.

Екосистем коме је потребна заштита

Цвјетање пустиње је такође прилика за чилеанске власти да инсистирају на њеној заштити. Последњих година власти ревносно подсјећају туристе и посјетиоце да не беру цвеће.

– Цвијеће даје плодове и семе, тако да ако данас понесете цвијеће са собом, понећете и цвет који треба да израсте. Уз најмањи утицај, ови циклуси би били изгубљени заувек јер су веома осетљиви – рекао је професор Кристијан Атала за Гардијан.

Неопходно очување овог екосистема биће спроведено у наредним годинама. Чилеански председник Габријел Борић најавио је да ће пустиња Атакама бити класификована као национални парк и имаће статус који ће овом подручју дати бољу заштиту, б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана