Природне катастрофе у посљедњих 40 година Европу коштале 500 милијарди евра

ГС
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ - Природне катастрофе у Европи током посљедњих 40 година су узроковале смрт 142.000 људи те су за посљедицу имале материјалну штету од 500 милијарди евра.

Ови подаци су садржани у извјештају Европске агенције за заштиту животне средина (ЕЕА) чији је садржај данас објављен. Из ове агенције су позвали на осмишљавање бољих стратегија на националном и европском нивоу за борбу против природних катастрофа.

У извјештају је истакнуто да је само четвртина од оштећених материјалних добара било осигурано. Оцијењено је да су природне катастрофе у посљедње четири деценије узроковале 93 посто од укупног броја смртних случајева и 23 посто од укупне финансијске штете. Највећу финансијску штету узроковале су поплаве, а потом олује, преноси Кликс.

Између осталог, топлотни вал из 2003. је усмртио 80.000 људи у 32 европске државе.

У Свјетској метеоролошкој организацији су процијенили да се у посљедњих 50 година повећао број природних катастрофа те да су за посљедицу имале већу материјалну штету, али мањи број смртних случајева.

Из споменуте европске агенције су поручили да се не може са сигурношћу закључити да су све природне катастрофе у посљедњих 40 година повезане с климатским промјенама, али да ће се у будућности повећавати ризик од катастрофа.

Радник ове агенције Вутер Ваневил је напоменуо да су истраживања Међувладиног панела за климатске промјене Уједињених нација (ИПЦЦ) показала да се с више сигурности може констатовати да су суше и шумски пожари повезни с климатским промјенама.

Упозорио је да је изгледно да ће природне катастрофе бити још учесталије.

Њемачка је истакнута као држава која је била најпогођенија природним катастрофама. У овој држави је погинуло 42.000 људи те је имала материјалну штету од 107 милијарди евра. Друга најпогођенија држава била је Француска - погинуло је 26.700 људи и имала је материјалну штету од 99 милијарди еура.

Извјештајем Европске агенције за заштиту околиша нису разматрани земљотрес и вулкани. Извјештај Америчке метеоролошке агенције (НОАА) казује да су Сједињене Америчке Државе у посљедњих 40 година усљед природних катастрофа претрпјеле штету од 2.155 милијарди долара, преноси Еуроњуз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана