Принцезе не поштују ислам

Aгенције
Принцезе не поштују ислам

Ријад - У вријеме док саудијске жене немају никаква грађанска и основна људска права, саудијске краљице и принцезе не поштују чак ни обични исламски пропис о исправном одијевању у јавности, што је наишло на оштре критике Саудијаца.

Народно противљење је интензивирано након што се принцеза Амира Тавил, супруга престолонасљедника Ел Велида Талал бин Абдулазиза Але Сауда, појавила у јавности не поштујући исламске прописе и традицију саудијских муслимана. Занимљиво је да закони Саудијске Арабије јасно говоре и о начинима кажњавања због ових пропуста и игнорисања кодекса одијевања, преносе портали.

Тамошњи медији су пренијели да принцеза Тавил није једина, те да се и њена кћерка Рим оглушила о исламске и државне законе о начину дијевања. Међутим, још увијек нико није скупио храброст да званично осуди наведене провокације саудијских краљица и принцеза.

Према закону, ако би било која Саудијка обукла одјећу коју је на себи имала Рим, била би јавно бичевана.

Принцеза Амира Тавил је одбила да носи вео док се појављује пред телевизијским камерама. Она каже да то није урадила да би послала поруку женама да не носе вео већ да се једноставно неће промијенити због неких закона из њене земље.

Она се ријетко може видјети без уређене косе и највише носи стилску и елегантну одјећу. Често се може видјети на фотографијама како носи женска пословна одијела и женствене хаљине. Иако себи може приуштити готово све, она се никада не облачи екстравагантно или претјерано нападно.

Овај став у облачењу дијеле и раднице фондације, које не носе традиционалну абаја одјећу већ модерну одјећу коју купују од додатка који добијају мимо редовне плате. Она је многим женама дала позиције гдје имају одређене одговорности и платила је обуку за прву саудијску жену пилота млазног авиона.

Образовање

Амира долази из породице средње класе и титулу принцезе је добила након што се удала са принца Ел Велида Талала и од тада је доказала да није само обична љепотица. Она каже да је образовање много важније од титуле коју имате.  Образовање јој је помогло да преузме активну улогу у разним фондацијама и често се може видјети у свјетским медијима гдје дискутује о питањима у Саудијској Арабији. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана