Принц Николај остао без титуле

Агенције
Принц Николај остао без титуле

Букурешт - Некадашњи румунски краљ Михај Први одузео је краљевску титулу и све привилегије монархије свом једином унуку, популарном принцу Николају, познатом по посвећености екологији, бициклизму и књижевности.

- Дана 1. августа 2015. године краљ Михај Први потписао је документ којим повлачи свом унуку Николају, сину принцезе Елене, титулу принца Румуније и титулу његовог краљевског височанства - наводи се у званичном саопштењу.

У саопштењу се додаје да је румунски краљ такође искључио Николаја са листе насљедника румунске круне, а одлуке ступају на снагу истог дана када су објављене.

Бивши румунски краљ (94) сматра да краљевску породицу треба да води неко ко је "скроман, добро избалансиран и са моралним принципима". Принц је рођен у Швајцарској и био је трећи по реду насљеђивања трона, а у Румунији живи посљедњих пет година.

Краљевска титула има симболично значење у Румунији, а Румуни је повезују с достојанством и префињеношћу које њихови садашњи лидери не посједују у тој мјери, оцијенили су аналитичари.

Михај је абдицирао 1947. године када су комунисти дошли на власт у Румунији и потом отишао у изгнанство у Британију и Швајцарску, гдје је годинама радио као пилот авиона и као пробни возач нових типова аутомобила.

Послије румунске револуције у децембру 1989. године, када је срушен диктатор Николаје Чаушеску, Михај је посјетио Румунију 1992. године за Ускрс и у Букурешту се окупило око милион грађана који су скандирали поруке подршке монархији. Михај од тада више није био примљен у Румунији до 1997. године, када је дошао на власт режим предсједника Емила Константинескуа. Некадашњи краљ се кроз све године изгнанства обраћао Румунима преко радија Слободна Европа и радија Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана