Прилог Била Гејтса добротворној фондацији 20 милијарди долара

Танјуг
Foto: Танјуг

ЊУЈОРК- Амерички мултимилијардер Бил Гејтс пребациће 20 милијарди долара свог богатства задужбини "Фондације Бил и Мелинде Гејтс", која ће повећати финансијска давања у свјетлу глобалних изазова, укључујући пандемију и рат у Украјини, јавља америчка тв станица Си-Ен-Ен.

Ова фондација, једна од највећих свјетских филантропских организација, планира да повећа своје исплате за 50 посто у односу на нивое прије пандемије, са приближно 6,0 милијарди долара на 9,0 милијарди долара сваке године до 2026. Фондација је првенствено фокусирана на добротворна давања која имају за циљ побољшање глобалног здравља, родна равноправност и образовања, поред осталог.

Суоснивач Мајкрософта и његова бивша супруга, Мелинда Френч Гејтс, обећали су да ће донирати огромну већину свог богатства фондацији коју су заједно основали прије 20 година, као и другим филантропским друштвима.

Са процјењеном нето вриједношћу од око 114 милијарди долара, Бил Гејтс је тренутно четврти најбогатији човјек на свијету, према "Блумберговом" индексу милијардера, при чему је већина његовог богатства везана за акције Мајкрософта.

Он, међутим, не намјерава да заувијек буде рангиран тако високо.

„Помјерићу се на доле и на крају ћу изаћи са листе најбогатијих људи свијета. Имам обавезу да вратим своја средства друштву на начине који имају највећи утицај на побољшање живота“, написао је Гејтс у сриједу у свом блогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана