Пријети ли Европи несташица уља? Бројне земље ограничиле продају на неколико флаша

Б92
Foto: shutterstock

Као што је пандемија проузроковала несташицу основних намирница, тако је руски напад на Украјину пореметио стратешки важне залихе хране. Цијене основних намирница попут јестивог уља у супермаркетима порасле су широм свијета.

Прије рата Украјина је била највећи свјетски извозник сунцокретовог уља. Сукоб је сада паралисао жетву и оставио многе земље с ограниченим залихама јестивог уља и растућим цијенама, погоршавајући прехрамбену кризу на истоку Африке и доводећи до ограничења извоза у Индонезији. 

"Ланци снабдијевања, које је већ прекинуо ковид 19, закомпликовани су ратом у Украјини јер он узрокује несташицу сунцокретовог уља и повисује цијену замјенских уља", поручује Кејт Халивел, главна научна директорка Федерације хране и пића, организације која представља највећи британски производни сектор.

Земље ограничавају куповину уља

"Произвођачи чине све што могу како би смањили трошкове, али неке ће неизбежно морати да пренесу на потрошаче", додаје.

Ланци супермаркета у Шпанији, Грчкој, Турској, Белгији и другим земљама који су ограничили куповину јестивог уља описују тај потез као мјеру предострожности због повећане потражње.

У Теску, великом британском ланцу, купци могу купити до три флаше јестивог уља, "тако да свако може добити оно што му је потребно", стоји у летку објављеном на полици.

Руски напад на Украјину опустошио је украјинске градове, домове, болнице и школе, али и пољопривреду, спријечавајући жетву и уништавајући усјеве у регији која је позната као "житница Еуропе".

Сјетва, производња и трговина су се смањили, а цијене роба нагло су порасле, објавила је овог мјесеца Свјетска трговинска организација. Агенција Уједињених нација за храну извијестила је о оштром порасту цијена биљних уља под утицајем рата и дуготрајне суше у државама попут Бразила и Аргентине.

Произвођачи мијењају сунцокретово уље репичиним

Власници прерађивачких компанија у Британији оклијевају да пренесу трошкове на купце, утркујући се у проналажењу алтернативних уља како цијене расту. Британске агенције за стандарде хране прошлог мјесеца извијестиле су да произвођачи замјењују сунцокретово уље репичиним уљем таквом брзином да неки нису стигли да промијене своје етикете, преноси Пословни дневник.

То је подстакло Емили Мајлс, извршну директорку Агенције за стандарде хране, која покрива Енглеску, Велс и Сјеверну Ирску, да изда умирујуће обавјештење потрошачима о томе да је ризик од алергије на репичино уље "врло низак".

"Прехрамбене компаније извјештавају да ће залихе сунцокретовог уља у Великој Британији вјероватно нестати за неколико недјеља, а неке компаније већ имају озбиљне потешкоће", стоји у саопштењу агенције.

Твртке су се такође покушале да се прилагоде ономе што је доступно, преформулишући рецепте са палминим или сојиним уљем.

И друге земље суочене су с проблемима у снабдијевању. Главна извозна тржишта Украјине прошле године укључивала су Индију, Кину, Блиски исток и Сјеверну Африку те Европску унију, према америчком министарству пољопривреде.

Рема 1000, норвешки ланац супермаркета, разматра повратак на продају палминог уља, које је претходно забранио из еколошких разлога, а његова данска подружница ограничила је куповину на три флаше уља.

Али тај приступ могао би бити погоршан индонезијском забраном извоза палминог уља, глобалним несташицама узрокованим временским приликама и затегнутошћу на тржишту због рата, изјавила је група аналитичара индустрије Оил Ворлд у извјештају у сриједу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана