Приједлог да се 23 врсте прогласе изумрлим

Срна
Приједлог да се 23 врсте прогласе изумрлим

ВАШИНГТОН - Дјетлић кљуна боје слоноваче или црвеноглави џиновски амерички дјетлић, који званично није виђен од 1944. године и за којим су природњаци дуго трагали на југу Америке, једна је од 23 врсте које ће америчка Служба за рибу и дивље животиње прогласити изумрлом према данас објављеном приједлогу.

Међу врстама које су изумрле је 11 птица, осам слатководних шкољки, двије врсте риба, слијепи миш и једна биљка.

Дјетлић кљуна боје слоноваче био је највећи амерички дјетлић, али је сјеча старих шума на југу уништила његово станиште. Његово посљедње потврђено виђење било је 1944. године у сјевероисточној Луизијани.

На листи се налази и птица Бахманова црноглавка, која се сматра једном од најређих америчких птица пјевачица. Ова птица није виђена од 1962. године у САД. Посљедње документовано виђење ове птице селице било је на Куби 1981. године.

Предлаже се, такође, да се једанаест врста уврсти као изумрле на Хавајима и пацифичким острвима.

“С климатским промјенама и губитком природних подручја, све је више врста доведено до руба, сада је вријеме да се предузму проактивне, заједничке и иновативне мјере за спасавање дивљих животиња Америке”, рекла је Деб Халанд, америчка министарка за очување природе.

Свака од 23 врсте представља трајни губитак природног насљеђа Америке, рекла је за “Њујорк тајмс” Бриџет Фахеј, која надгледа класификацију врста за Службу за рибу и дивље животиње.

Она је додала да је ово отрежњујући подсјетник да је изумирање посљедица промјена животне средине узрокованих људима.

Служба за заштиту дивљих животиња прихватиће коментаре јавности у наредних 60 дана, а коначна пресуда биће објављена 29. децембра, рекао је Брајан Хајерс, портпарол Службе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана