Пријатељи животиња траже казну за убиство лабуда

Танјуг
Foto: Википедија

ШИБЕНИК - Хрватско удружење Пријатељи живота затражило је хитан надзор и подизање прекршајне пријавуе против једног мађарског туристе који је, како тврде, свјесно скоком са јахте у Скрадину усмртио лабуда.

Инцидент се, према писању локалног портала Шибеник догодио у недјељу у поподневним сатима, а надзор и прекршајна пријава се тражи у складу са Законом о заштити животиња и Законом о заштити природе.

Подсjећају да је полиција утврдила да у спорном случају нема елемената кривичног дјела и да скок на лабуда није био с намјером, упркос, како се наводи, бројним свједоцима који су видјели да се публика на броду смијала чину овог туристе, а да је његов пријатељ све то снимао мобилним телефоном.

Из овог удружења поручују да ће учинити све да мађарски туриста не прође некажњено.

Иначе, према Правилнику о висини накнаде штете проузроковане недопуштеном радњом над заштићеним животињским врстама одређена је висина накнаде за убијање појединог примјерка.

Тако је за убиство црвенокљуног лабуда (Цyгнус олор) предвиђена казна од 3.600 куна, а за жутокљуног (Цyгнус цyгнус) чак 9.600 куна.

Из Државног инспектората су казали да су затражили од надлежне Полицијске станице званичну информацију о овом догађају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана