Преживјели из Хирошиме  учи енглески да би пренио искуство ужаса

Танјуг
Преживјели из Хирошиме  учи енглески да би пренио искуство ужаса

ТОКИО - Јапанац Кунихико Ида, 82-годишњак који је преживио напад атомском бомбом на Хирошиму у Другом свјетском рату, годинама усавршава свој енглески језик како би, због све већег броја глобалних сукоба, пренио свијету искуства о “ужасима нуклеарног оружја”.

Ида је био дијете када је атомска бомба бачена на Хирошиму 6. августа 1945, оставивши га са дуготрајним здравственим проблемима, преноси Кјодо.

Упркос поодмаклим годинама, недавно је почео да узима часове енглеског језика како би све већем броју страних посјетилаца у Хирошими испричао своје искуство.

-Биће тешко укинути нуклеарно оружје без ширења свијести о стварности онога што се догодило (у Хирошими). Много људи не зна ништа о томе. Ако се нуклеарно оружје икада поново употријеби, свијет ће бити уништен - каже он.

САД су 1945. године, у посљедњим данима Другог свјетског рата, бациле атомску бомбу прво на Хирошиму, а три дана касније на Нагасаки.

Према подацима Министарства здравља, рада и социјалног старања Јапана, број оних који су преживјели те нападе у марту је износио око 107.000, са просјечном старошћу 85,6 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана