Превисока цијена рата

Бојан Ж. Босиљчић
Превисока цијена рата

Отава - Својим филмом сам хтио заправо да укажем на цијену рата у Авганистану. Не ради се ту само о потрошеном новцу, већ о изгубљеним младим животима и физичком, психолошком и емоционалном бремену које сада подносе и плаћају канадски војници-ветерани и њихове породице, али, на крају крајева, и цјелокупно друштво.

Каже ово за "Глас Српске" еминентни ратни извјештач-ветеран

Скот Тејлор из Отаве, аутор документарног филма "Повратак кући: Жртве рата" (Homecoming: The Casulties of War) који је прије неколико дана премијерно приказан у театру грандиозног Канадског музеја цивилизације.

Тејлорови објективни погледи и одмјерени аналитички ставови често одударају од онога што се јавности презентује у водећим медијима. За њега кажу да је драгоцјени глас савјести и бескомпромисни борац за истину, који је својим извјештавањем о рату у бившој Југославији стекао огромно уважавање међу српском дијаспором у Канади и завриједио епитет српског патриоте, посебно својом књигом "Инат" о НАТО бомбардовању СР Југославије, 1999. године.

"Повратак кући: Жртве рата" је потресно свједочанство о дуготрајним болним посљедицама које је канадско војно ангажовање у Авганистану (од 2002. до 2012.) оставило на војнике-ветеране и на њихове породице, неутјешне мајке, родбину и пријатеље. У препознатљивом стилу Скота Тејлора, овај филм открива ону другу, скривену, запостављену, тужну и мрачну страну рата. Филм говори о физичким, психичким и емоционалним ожиљцима и још незацијељеним ранама на тијелима и душама канадских војника послатих у Авганистан.

У протеклом  десетогодишњем периоду, тамо је погинуло 185 канадских војника, док су се многи вратили кући као инвалиди или пате од психолошких траума. Званично, око 3.400 војника-ветерана рата у Авганистану је подвргнуто третману синдрома посттрауматског стреса. Једночасовни филм прати настојања рањених војника да се реинтегришу у друштво и поново укључе у цивилни живот, што за многе није нимало лако.

- За разлику од Срба, Канађани живе веома комфорно и безбједно и често не могу да у потпуности схвате све ужасе рата и болне посљедице које он проузрокује - истиче Тејлор.

Додаје да се послије прошлогодишњег повлачења канадских борбених трупа из Авганистана у медијима готово више и не говори о том рату.

-  Ја сам хтио да са овим филмом подсјетим на све поднесене жртве канадских војника и на трагичне личне консеквенце које им је рат донио. Они су канадски ратни ветерани модерног доба - наглашава Тејлор.

Бивши професионални војник и искусни новинар који већ 25 година извјештава са ратних жаришта у свијету, Тејлор носи реноме врхунског колумнисте који разоткрива и жигоше медијске манипулације и указује на другу страну медаље и оно што се дешава иза јавне сцене, што званични медији обично прећуткују. Његов претходни дугометражни документарни филм је "Од Београда до Багдада" (2011) у режији Радослава Огњеновића из Торонта.

- Живимо у електронском добу, у којем све више преовладава визуелни аспект. Почео сам да правим документарне филмове јер сматрам да тако могу лакше и брже да са својом поруком продрем и допрем до очију и ушију најшире јавности. Наравно, ја и даље остајем по вокацији новинар, и даље ћу наставити да пишем чланке и књиге, јер су они најбоља форма за сериозно и дубинско журналистичко сагледавање ствари - истиче Тејлор.

Пројекцији новог Тејлоровог документарног остварења присуствовале су званице из дипломатског кора у Отави, многе личности из политичког и јавног живота, бројни чланови српске заједнице, представници канадских оружаних снага, као и рањени војници - ветерани рата у Авганистану, који су протагонисти овог филма.

Утисци

Амбасадор БиХ у Канади Биљана Гутић-Бјелица истакла је да ће пројекција филма сигурно уздрмати, прије свега, канадску јавност.

- Истовремено је подвучена и морална дилема: да ли је оправдан одлазак у рат против земље/земаља које чак нису ни на истом континенту. Нама који смо присуствовали премијери филма било је изненађење суочити се са аргументованом чињеницом да бивши војници, чак и у ултранапредним и богатим земљама, попут Канаде, послије хвалоспјева и награда, ипак бивају запостављени и, како је и филм показао, често живе на самим маргинама друштва - рекла је Гутић-Бјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана