Преминуо Ричард Лики, чувени „ловац на фосиле“

Танјуг
Преминуо Ричард Лики, чувени „ловац на фосиле“

Чувени кенијски палеонтолог, конзерватор и политичар Ричард Лики, чија су револуционарна открића помогла да се докаже да је човјечанство еволуирало у Африци, преминуо је у 77. години, преноси британски лист „Гардијан“.

Предсједник Кеније Ухуру Кенијата објавио је вијест о Ликијевој смрти, изражавајући дубоку тугу.

Чувени палеоантрополог био је радно активан до својих 70-их година упркос раку коже и болестима бубрега и јетре.

„Био је визионар чији велики доприноси људском поријеклу и очувању дивљих животиња никада неће бити заборављени”, објавила је „Фондација Лики” на Твитеру поводом његове смрти.

Лики је рођен у Најробију 19. децембра 1944. године, и можда је, како наводи „Гардијан“, било неизбјежно да постане „ловац на фосиле“, с обзиром да су му родитељи били Луис и Мери Лики, који су били међу најпознатијим свјетским истраживачима предака хоминида.

Иако се Лики у почетку окушао у организовању сафарија, он је са 23 године и без формалне археолошке обуке, добио грант за археолошке радове на обалама језера Туркана у северној Кенији.

Током 1970-их водио је експедиције које су бациле „ново свјетло“ на научно разумијевање људске еволуције, са открићем лобања Хомо хабилиса (старости 1,9 милиона година) у 1972. години и Хомо ерецтуса (старости 1,6 милиона година) у 1975. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана