Преминула жена за коју се вјерује да је најстарија на свијету

кликс.ба
Foto: Принтскрин

Жена за коју се сматра да је најстарија у Кини, али и на свијету, преминула је у својој 135. години.

 

Кинескиња Алимихан Сеyити рођенда је 25. јуна 1886. за вријеме владавине царске династије Куинг.

Удала се са само 17 година и наџивјела многе. Посвојила је двоје дјеце - кћерку и сина који су јој подарили 43 унучади и праунучади.

Супруг јој је преминуо 1976.

Алимихиан је водила миран и једноставан живот. Имала је рутину које се придржавала - увијек је ручала у исто вријеме, уживала у сунчању у башти и чувала своје потомке.

Битну улогу у њеном животу имала је у музика, а њен унук Куербан Нуен каже да је њом испуњавала дане.

"Нарочито је прије спавања уживала у слушању музике. Стопала би помјерала у њеном ритму", рекао је.

Мјесто Комуxерик одакле Сеyити долази, познато је као град дуговјечности. Његови многи становници доживјели су старост дугачку преко 90 година. Очекивани животни вијек продужио се након што је реигонална влада увела бесплатне медицинске услуге - годишње прегледе, кућног доктора и мјесечне накнаде за оне старије од 60 година.

Кинеско удружење геронтологије и геријатрије још је 2013. године извијестило како је Алимихан Сеyити најстарија грађанка њихове земље, но из Гинисове књиге рекорда никада нису тражили провјеру њене старости

У књизи се као најстарија особа води Францускиња Јени Цалмент која је умрла у 122. години, а тренутна најстарија особа сматра се Кане Танака из Јапана која ће ускоро прославити 119 рођендан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана