Ердоган ће сутра свечано отворити мост "Чанакале 1915

Anadolija
Foto: Анадолија

Чанакале - Предсједник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган ће сутра свечано отворити мост "Чанакале 1915", а ријеч је о још једном у низу турских мегапројекта чија изградња је почела полагањем камена темељца 18. марта 2017. године.

Мост "Чанакале 1915" званично ће бити отворен на Дан сјећања на шехиде и 107. годишњицу поморске побједе у Чанакалеу која се обиљежава 18. марта.

Поморска побједа код Чанакалеа, у Европи познатија као Битка на Галипољу, једна је од најкрвавијих и најжешћих битака у Првом свјетском рату али, по многим показатељима и у хисторији уопште. Мост "Чанакале 1915" је због импозантног изгледа назван и "Огрлицом тјеснаца Чанакале", а на градилиштима на азијској и на европској страни тјеснаца, поред службеника Генералне дирекције за аутоцесте Министарства саобраћаја и инфраструктуре, било је ангажовано око 5.100 радника и 740 грађевинских машина.

У промет ће бити пуштена и аутоцеста Малкара - Чанакале која је грађена у склопу пројекта аутоцесте Кинали - Текирдаг - Чанакале - Савастепе. Ријеч је о изграђеној дионици укупне дужине од 101 километра. Обављене су све потребне припреме за отварање моста и аутопута, једног од бројних великих пројеката у Турској, који ће повезати Истанбул саЧанакалеом, а потом и са сјеверним дијелом Егејске регије.

Такође, у оквиру радова на уређењу околиша на том подручју засађене су укупно 516.863 саднице. Новоизграђена аутоцеста и мост "Чанакале 1915" биће интегрисани у постојећу копнену, поморску и зрачну транспортну мрежу у Мраморју и Егејској регији које су међу најразвијенијим турским регијама и у којим живи и привређује значајан број становништва Туркиyе.

Дужина висећег моста на тјеснацу Чанакале достиже 4.608 метара, а ради се о најдужем мосту средњег распона у свијету. Захваљујући овом мосту вријеме путовања између два континента ће се смањити на шест минута. Мост "Чанакале 1915" истиче се својом импозантношћу и инжењерским рјешењима, а због низа симболика које носи је прозван и “Мостом симбола“. У главном каблу моста утрошено је укупно 162.000 километара жице, што би било довољно да се четири пута омота око планете Земље.

Такође, у изградњу моста је утрошено 227.000 кубних метара бетона чиме би се, на примјер, могао изградити кварт са 25.000 становника, те са укупно 5.900 станова од по 100 квадрата. Мост је пројектован тако да удаљеност између његових стопа износи 2.023 метра, што симболизира годину када Турска обиљежава јубиларну стоту годишњицу оснивања Републике. Такођер, његове челичне куле од 318 метара симболизују 18. март 1915. године, када је извојевана поморска побједа. Везе торњева и елементи моста урађени су у црвено-бијелим бојама турске заставе. Заједно са висином торња од 318 метара и архитектонском топовском фигуром од 16 метара, достићи ће 334 метра надморске висине и биће висећи мост са највишим кулама у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана