Предсједничке љубавне муке

Тања Милаковић
Предсједничке љубавне муке

Више свјетских државника, почев од бившег предсједника САД Била Клинтона, били су приморани да јавно објашњавају или се извињавају због љубавних афера, а у најновијој француски предсједник Франсоа Оланд је успио да умањи медијски притисак обећавши да ће ускоро разјаснити своју емотивну ситуацију.

- Приватне ствари се рјешавају приватно - рекао је Оланд новинарима када су му поставили питања о његовој афери са глумицом Жили Гаје о којој је писао таблоид "Клозе".

Француски предсједник је признао да он и његова партнерка, новинарка Валери Трирвелер, пролазе кроз "болне тренутке" и обећао је да ће разјаснити ситуацију прије посјете САД 11. фебруара.

Што се тиче приватног живота, постоји огромна разлика између англосаксонских политичара, гдје постоји танка граница између приватног и јавног, и остатка свијета, нарочито југа Европе, гдје се приватност више поштује, а љубавне приче и афере се више толеришу, пренијеле су агенције.

Амерички предсједник Бил Клинтон је у августу 1998. године морао да призна на видео-снимку, пред великом поротом, да је имао "неприкладне односе" са приправницом у Бијелој кући Моником Левински. Клинтон са сузама у очима, рекао да се каје и "тражио је опроштај" на састанку са вјерским поглаварима.

За разлику од обичаја у САД, руски предсједник Владимир Путин и његова супруга Људмила су у јуну 2013. године у интервјуу на телевизији објавили да су се развели. Пар се није појављивао заједно у јавности годинама прије тога и њихов приватни живот је био потпуно тајан, али су излазећи са једне представе одговорили на питања новинара и објавили развод.

Међутим тој објави, која је била без преседана и очигледно организована,  претходило је привођење новинара листа "Московски кореспондент" који је писао о могућем другом Путиновом браку са гимнастичарком Алином Кабајевом. Он је приведен у априлу 2008. године.

Бивши премијер Италије Силвио Берлускони увијек је говорио да су писања штампе о скандалима због његових односа са колгерлама, од којих је једна била малољетна, "недостојни напади" на њега.  Међутим, он се увијек опредјељивао за провокације умјесто оправдавања.

- Боља је страст према женама него бити хомосексуалац - говорио је Берлускони.

Бивши предсједник Француске Никола Саркози развео се од Сесилије Сигане Албенис док је био на предсједничкој функцији. То је објављено у октобру 2007. године у једном лаконском саопштењу, у коме је речено да је "развод споразуман".

Неколико мјесеци касније, Саркози је дозволио да га сликају са новом партнерком, пјевачицом и бившом манекенком Карлом Бруни, а у јануару 2008. је изазвао збуњеност када је усред конференције за новинаре обзнанио: "Веза са Карлом је озбиљна". Вјенчали су се убрзо послије тога.

И у Аргентини је брачни живот једног шефа државе својевремено изазвао буру. Предсједник Карлос Менем и његова супруга Сулема Јома развели су се 1995. године, али процес развода је почео у јуну 1990. великим скандалом када је шеф државе декретом наложио да његова супруга и њихово двоје дјеце напусте предсједничку резиденцију. Послије тога оженио се младом Сесилијом.

Прељуба док заузимате јавну позицију не представља тако ријетку појаву. Али промијенити државне законе да би се ријешили жене и били са вашом љубавницом? Управо је то урадио бивши грчки премијер Андреас Папандреу и био је једини државник који је направио такав потез. Папандреу је либерализовао Грчку, ставио је изван закона застарјеле традиције као што је мираз, ојачао је права жена и декриминализовао је прељубу. Неколико година послије тога развео се од своје дотадашње жене Маргарете, са којом је живио 38 година, и оженио се својом љубавницом Димитри Лиани. Папандереу је имао 70 година када се оженио Лиани (34), која је радила као стјуардеса и водитељ једног ток шоуа.

Чавесови

Уго и Марисабел Чавес су били толико заљубљени једни у друго да су зачели дијете већ на свом првом састанку. Међутим, тај брак није успио. Покојни предсједник Венецуеле је рекао да су се растали због њеног лошег карактера, док је  Родригезова рекла да је Уго био лош јер је имао секс са осталим женама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана