Пред публиком отисак Појтингерове табле из 1652. године

Срна
Пред публиком отисак Појтингерове табле из 1652. године

БЕОГРАД - Фонд ријетке и старе књиге Библиотеке града Београда ће од уторка, 22. фебруара, до краја марта представити драгуљ из своје ризнице - отисак Појтингерове табле из 1652. године, најчувеније старе путне мапе свијета.

Претпоставља се да је оригинал Појтингерове табле око 340. године израдио римски картограф Касторије.

Послије распада свјетског царства, све до модерног доба, није било бољег и практичнијег “путовође”.

На мапи су забиљежене путне станице, раскрснице, насеља, важније ријеке, понека планина и називи покрајина, док су раздаљине између станица означаване у римским миљама.

Издужене деформације облика представљених на Појтингеровој табли наглашавају прегледност мреже која повезује око 3.500 географских имена, цјелокупну територију Римског царства, од Велике Британије до Хиндустанских низија, па и римска насеља Таурунум и Сингидунум, данашњи Земун и Београд.

Чувени картограф Абрахам Ортелијус је у Антверпену 1598. одштампао своје прво издање цијеле Појтингерове табле која је ради прегледности распоређена на четири штампана листа, пишу “Вечерње новости”.

Најпознатија су амстердамска издања картографске радионице Јана Јансона, а Библиотека града Београда излаже отисак из 1652. године.

Фонд старе и ријетке књиге и књиге о Београду садржи старе штампане монографије, ријетка и ратна издања, рукописе новијег доба, збирку фотографија и старих разгледница, те стару картографску грађу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана