Пребукиран пут на Марс у једном смијеру

Агенције
Пребукиран пут на Марс у једном смијеру

На адресу холандске организације "Mars One" која планира да организује пут у једном правцу на Марс већ је стигло 10.000 мејлова заинтересованих космичких туриста, пренијеле су агенције.

Путници за Марс ће током ове "непоновљиве авантуре" бити снимљени у ријалити формату, изјавили су представници организације на конференције за новинаре у Њујорку.

Путовање у једном смијеру знатно смањује трошкове мисије од којих ће прва, са четири астронаута, коштати шест милијарди долара, објаснили су они.

Свако може да буде кандидат, под условом да има 18 година и да довољно добро говори енглески.

Као предности сматраће се способност кандидата за прилагођавање, упорност, креативност и толерантност према другима, истакао је Норберт Крафт, један од директора "Mars One".

Прва четири добровољца би требало да се спусте на Марс 2023. након седмомјесечног космичког лета.

Њихов долазак и први кораци ка успостављању колоније на црвеној планети биће предмет ријалити емисије, објаснио је кооснивач холандске организације Бас Лансдорп.

"Mars One" је већ примио "10.000 мејлова од људи из стотињак земаља који су показали интересовање за ову мисију", рекао је Крафт и додао да његова организација жели да окупи 24 добровољца, тј. шест тимова од по четири астронаута.

Путовања ће се обављати у размаку од двије године, а прво је заказано за 2022.

"Mars One" рачуна да ће уз помоћ медија успјети да прикупи неопходна средства за реализацију пројекта.

Пројекат "Mars One" се суочава са неколико крупних проблема.

Осим што се неће враћати на Земљу, астронаути ће морати да живе у малим насеобинама, да нађу воду, произведу кисеоник и гаје сопствену храну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана