Правила која је краљица Елизабета II занемарила

Г.С.
Правила која је краљица Елизабета II занемарила

Иако је енглеско краљевство повезано с конзервативним асоцијацијама, краљица Елизабета је често гледала кроз прсте и омогућавала члановима породице разумна прилагођавања времену у којем живе. Сама краљица знала је кршити правила, али ипак није наштетила угледу и значају породице за краљевину.

Краљевској породици због своје дуге породичне традиције и историје наметнута су многа правила. Иако се нека правила обичним грађанима чине бескорисна, свако правило постоји с разлогом. Ипак, понекад се традиција занемари и прекине из посебних разлога, а некад из новог времена које захтијева модерне новитете.

Енглеска краљица Елизабета II често је кројила традицију према својим мјерилима и жељама, али и потребама. Колико год конзервативно краљевство било, краљица је нека правила заобишла како би изразила своје осјећаје љубави и бриге.

Краљица обично није посјећивала чланове своје породице када су били у болници, али је направила изнимку 2003. након што је Софи родила своје најстарије дијете, Лејди Луис Виндсор. Грофица од Весекса имала је трауматичан пород, потребан јој је био хитан царски рез мјесец дана прије термина, а постојао је и велики страх да неће преживјети. Краљица се тада сажалила над снахом и посјетила ју у болници у Сјурију.

Судбина још једне снахе натјерала је краљицу да промијени традицију. Иако принцеза Дајана да технички више није била члан краљевске породице након развода од принца Чарлса, краљица је прекршила традицију и одобрила свечану сахрану. Такав облик сахране био је жеља Чарлса и јавности, а ипак је и ријеч о мајци будућег краља.

Један од највећих прекршаја традиције, онај који је највише изненадио јавност био је допуштење развода брака те допуштење вјенчања с разведеном особом. Традиција је налагала да се чланови британске краљевске породице не могу вјенчати с разведеном особом.

Због тога је вјенчање принца Чарлса с Камилом Паркер-Бовлес било испрва забрањено, а од 2002. то правило је укинуто те је Енглеска црква то почела допуштати, чиме је омогућено да се Чарлсу и Камили вјенчају. Након тога, краљица је допустила да принц Хари ожени Меган Маркл, која је такође била разведена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана