Пра­си­ћи ју­на­ци дан­ске еко­ном­ске бај­ке

Тања Милаковић
Пра­си­ћи ју­на­ци дан­ске еко­ном­ске бај­ке

Копенхаген - Дан­ски пи­сац Ханс Крис­ти­јан Aн­дер­сен би, да је да­нас жив, вје­ро­ва­тно по­ред "Ру­жног па­че­та" или "Ма­ле си­ре­не" на­пи­сао и бај­ку о пра­се­ту, јер у земљи ко­ја да­нас до­бар дио еко­но­ми­је за­сни­ва на уз­го­ју 20 ми­ли­она свиња, при­чу о тим жи­во­тињама не би мо­гао да из­бје­гне.

Пра­си­ћи, на жа­лост мно­гих, не жи­ве у Aн­дер­се­но­вим бај­ка­ма, а свињети­на је хра­на ко­ја до­бро мо­же да се унов­чи, што зна и пет и по ми­ли­она Да­на­ца, ко­ји­ма извоз на тржи­ште 120 држа­ва сви­је­та омо­гу­ћа­ва да ос­тва­ре дје­лић еко­ном­ске бај­ке у ври­је­ме гло­бал­не кри­зе.

Дан­ска те­хно­ло­ги­ја уз­го­ја свиња, али и ви­со­ко­ра­зви­је­на кла­ни­чна ин­дус­три­ја, пре­по­зна­те су у сви­је­ту као нај­боље што у тој облас­ти мо­же да се по­ну­ди, због че­га по­руџби­не за ку­по­ви­ну пра­си­ћа и свињског ме­са сти­жу са свих стра­на, од Ка­на­де до Ја­па­на, без об­зи­ра на то што је ци­је­на ве­ћа од кон­ку­рен­тске.

Дан­ци, ко­ји жи­ве у земљи окру­же­ној мо­рем, по­дје­дна­ко ма­ре и за свињети­ну ко­ли­ко и за ри­бу.

Пре­ма по­да­ци­ма Дан­ског са­вје­та за пољо­при­вре­ду и хра­ну, про­шле го­ди­не извоз у облас­ти свињогој­ства изно­сио је око пет про­це­на­та уку­пног изво­за Дан­ске, одно­сно ви­ше од 42 од­сто уку­пног пољо­при­вре­дног изво­за, ко­ји изно­си око де­сет ми­ли­јар­ди евра. Ви­ше од 4.600 фар­ме­ра 2011. ба­ви­ло се уз­го­јем свиња, а изве­зе­но је ви­ше од два ми­ли­она то­на свињети­не и око се­дам ми­ли­она пра­си­ћа за при­плод.

Ис­то­вре­ме­но, извоз зе­маља ко­је од пам­ти­ви­је­ка сво­ју еко­но­ми­ју за­сни­ва­ју на изво­зу свиња пос­тао је ми­но­ран у одно­су на Дан­ску.

Љубав и на­кло­ност пре­ма свињском пе­чењу Дан­ци не кри­ју, у шта су се увје­ри­ли но­ви­на­ри при­ли­ком по­сје­те ре­пре­зен­та­ти­вном здању дан­ског Пар­ла­мен­та, чи­ји су хо­дни­ци би­ли "оку­па­ни" ми­ри­сом пе­че­не свињети­не, ко­ја се на­ро­чи­то ин­те­зи­вно при­пре­ма пред бо­жи­ћне и но­во­го­дишње пра­зни­ке.

За­хвал­ност и љубав пре­ма свињама, хра­ни­тељка­ма мно­гих ге­не­ра­ци­ја, Дан­ска је по­ка­за­ла по­ди­зањем спо­ме­ни­ка тим жи­во­тињама ко­ји се на­ла­зи у бли­зи­ни Aр­ху­са.

Дан­ски на­чин уз­го­ја свиња по­дра­зу­ми­је­ва ви­сок сте­пен за­шти­те, кон­тро­ле и го­дишњи при­раст по крма­чи од око 30 пра­са­ди, пре­ни­је­ле су аген­ци­је.

Ус­пје­ху дан­ског изво­за у облас­ти свињогој­ства зна­чај­но до­при­но­си и нај­ве­ћа кла­ни­ца у земљи и је­дна од нај­ве­ћих на сви­је­ту - "Дан­ска кру­на" (Denish Crown) у ко­јој се се­дми­чно обра­ди око 100.000 свиња, а ко­ју го­дишње по­сје­ти око 20.000 ра­до­зна­лих ђа­ка, сту­де­на­та, стручњака и но­ви­на­ра ка­ко би се упо­зна­ли са про­це­сом прои­зводње.

Све у кла­ни­ци је ауто­ма­ти­зо­ва­но и при­ла­го­ђе­но по­тре­ба­ма ку­па­ца у ви­ше од сто­ти­ну зе­маља сви­је­та. У прои­зводњи се чак иде та­ко да­ле­ко да се ко­ма­ди ме­са обра­ђу­ју ул­тра­зву­ком ка­ко би се ут­врдио та­чан про­це­нат мас­ти.

"Дан­ска кру­на" про­да­је све, од па­па­ка, ре­по­ва и уши­ју, до изну­три­ца, мас­ти и крви ко­ји се, осим за људ­ску ис­хра­ну, ко­рис­те за прављење хра­не за ку­ћне љубим­це, али и за гри­јање обје­ка­та и прои­зводњу би­оди­зе­ла.

Та гру­па­ци­ја, ко­ја се ба­ви и пре­ра­дом го­ве­ђег ме­са и за­пошљава око 23.000 ра­дни­ка, у вла­сниш­тву је око 9.000 фар­ме­ра, а ка­ко је ис­та­кну­то, 90 од­сто прои­зводње изво­зи.

Ка­ко су ис­та­кли у Дан­ском са­вје­ту за пољо­при­вре­ду и хра­ну, земља се спре­ма и за при­мје­ну но­вог про­пи­са Европ­ске уни­је ко­ји по­ош­тра­ва усло­ве у ко­ји­ма ће свиње мо­ћи да се га­је, што се, при­је све­га, одно­си на су­пра­сне крма­че, ко­је ће од 1. ја­ну­ара 2013. мо­ра­ти да се држе за­је­дно са ос­та­лим крма­ча­ма, ка­ко би има­ле ви­ше прос­то­ра не­го при одво­је­ном га­јењу.

То је оба­ве­за ко­ју ће дан­ски уз­га­ји­ва­чи мо­ра­ти да по­шту­ју, иако је про­ци­јењено да ће тро­шко­ви спро­во­ђења ди­ре­кти­ве по је­дној су­пра­сној крма­чи изно­си­ти око 360 евра, што би на ни­воу Европ­ске уни­је мо­гло да до­не­се смањење прои­зводње у свињогој­ству за око де­сет од­сто.

Ис­пред ос­та­лих

Ко­ли­ко је прои­зводња свињског ме­са у Дан­ској ис­пред дру­гих у сви­је­ту по­ка­зу­је и то што стручњаци, у скла­ду са свјет­ским трен­до­ви­ма за­шти­те око­ли­не, изра­чу­на­ва­ју и еми­си­ју угљен-дио­кси­да по ки­ло­гра­му прои­зве­де­ног ме­са.

На­пре­дак су ис­та­кли по­дат­ком да се у Дан­ској да­нас прои­зве­ду дви­је свиње са ис­тим ути­ца­јем на жи­во­тну сре­ди­ну као при прои­зводњи је­дне свиње 1985. го­ди­не.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана