Праг тражи "префињеније" посјетиоце

Срна
Foto: Илустрација

ПРАГ- Праг ће забранити ноћне посјете пабовима које организују туристичке агенције, у покушају да одврате бучне туристе од посјете и умјесто тога привуку "префињеније" посјетиоце.

Власти чешке пријестонице кажу да ће организоване посјете пабовима, најчешће у оквиру момачких и дјевојачких вечери, бити забрањена између 22.00 и 6.00 часова по локалном времену.

Замјеник градоначелника Јиржи Поспишил рекао је да жели да град постане мјесто гдје су "префињеност и поштовање заједничког јавног простора приоритет".

Праг није сам у свом покушају да одврати бучне туристе - многе из Велике Британије. Прошле године Амстердам је покренуо кампању како би младе Британце обесхрабрио да путују у холандску пријестоницу да се дрогирају и пију, подсјећа Би-Би-Си.

Градско вијеће Прага саопштило је да су одборници одобрили амандман којим се ограничава "организовано кретање туриста од паба до паба, којим се нарушава ноћни мир, посебно у центру".

Одборници кажу да је промјена уведена због буке, безбједности и чистоће, а гужве пијаних туриста негативно утичу и на углед града.

Званичници у централном округу Праг један, гдје је већина грађевина под заштитом Унеска и гдје се налазе многи барови, поздравили су овај потез.

Градоначелница Прага један Терезија Радомерска рекла је да је то "добродошла промјена" која ће "смањити негативне ефекте изазване прекомјерном буком на улицама".

Полиција је задужена за спровођење забране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана